1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lapset ja nuoret

Poliisiin kohdistuva väkivalta voi horjuttaa perusturvallisuutta – näin rauhoitat lastasi

Tärkeää on, ettei lasta jätetä miettimään pelottavia tapahtumia yksin.

Lapset ja nuoret
Varjokuvina näkyvät lapsi ja pehmolelu.
Lapset eivät voi välttyä uutistulvalta eivätkä pelottaviltakaan uutisilta, mutta vanhemmat voivat lievittää hätäännystä tarjoamalla turvaa ja käymällä asioita läpi lastensa kanssa. Susan Burrell / AOP

Väkivaltauutiset voivat järkyttää lasta syvästi. Esimerkiksi uutiset viikonvaihteessa tapahtuneesta Porvoon ampumistapauksesta ovat herättäneet hätäännystä. Hämmennystä ja pelkoa saattaa lisätä se, että kohteena oli poliisi, joka lapselle edustaa turvallisuutta, hyvyyttä ja oikeudenmukaisuutta. Monessa perheessä mietitään, miten lasten kanssa tulisi käsitellä pelottavia uutisia.

Älä jätä lasta pohtimaan yksin

Tärkeintä on, ettei lapsi jää pelkoineen yksin, vaan isä, äiti tai ylipäätään turvallinen lähiaikuinen on läsnä tilanteessa, korostaa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin lasten- ja nuortenpsykiatrian poliklinikan sairaanhoitaja Sirkku Maikkula.

– Lasta ei saa jättää yksin pohtimaan väkivaltauutisia ja niiden merkityksiä. Vanhempien tulee olla valmiita vastaamaan kysymyksiin ja selittämään tapahtumia.

Sovita puhe lapselle ymmärrettäväksi

– Mitä pienempi lapsi on, sitä konkreettisemmin hän ajattelee. Puhe siis pitää sovittaa lapsen kehitysvaiheen ja persoonan mukaan. Vanhemmat tuntevat lapsensa yksilölliset piirteet ja osaavat sovittaa sanansa. Oikeilla nimillä on kuitenkin puhuttava, jottei synny vääriä mielikuvia.

Maikkulan mielestä vanhempien esimerkki on tärkeä, sillä lapset reagoivat asioihin pitkälti sen mukaan, mitä ovat kotona oppineet.

Tarjoa turvaa, ota syliin

Maikkula korostaa, että järkyttävien uutisten äärellä on tärkeää tuoda lohtua ja fyysistä turvaa. Lasta tai nuorta voi silittää rauhoittavasti tai jälkikasvun voi ottaa syliin.

– Lapsen on saatava tuntea olevansa turvassa. Esimerkiksi sylittelyllä lapselle voi sanoittakin viestiä, että kotona, vanhempien ja perheen seurassa ei ole mitään hätää.

Asioita ei voi pimittää, mutta niitä pitää selittää

Pelottavilta uutisilta pystyy nykyaikana suojaamaan korkeintaan aivan nuorimmat taaperot. Viimeistään kouluiässä maailma avautuu ja tietoa tulvii joka paikasta.

– Tärkeintä on, etteivät lapset ja nuoret jää vain sen tiedon varaan mitä he näkevät, kuulevat ja lukevat netistä ja muista kanavista.

Keskustelun avulla puretaan epätietoisuutta ja tapahtumien mittakaava voidaan suhteuttaa.

– En voi olla korostamatta, että se on vanhempien hommaa, lasten- ja nuortenpsykiatrian poliklinikan sairaanhoitaja Sirkku Maikkula tähdentää.

Lisää aiheesta:

Poliisiylijohtaja Kolehmainen Porvoon ampumisesta: Väkivalta poliisia kohtaan on väkivaltaa meitä kaikkia kohtaan

Tutkija Porvoon ampumisesta: Poliisin työ muuttunut vaarallisemmaksi 2000-luvulla – "Näkyy selkeä virkamiehen vahingoittamistarkoitus, jopa ansoittamista"

Kaksi Ruotsin kansalaista otettu kiinni, tehtävä liittyi omaisuusrikokseen – Nämä asiat tiedämme Porvoon ampujista ja poliisin tutkinnasta

KRP: Porvoon poliisiampujat ovat "vaarallisia ja aseistautuneita" – katso poliisin tiedotustilaisuus suorana kello 17

Lue seuraavaksi