Yhdysvallat takaisin neuvottelupöytään sekä Kiinan että Iranin kanssa ja sammutuskoneita Amazoniaan – G7 päättyi tyytyväisyyteen

Ranskan ja Yhdysvaltain presidentit ylistivät Biarritzin G7-kokouksen ilmapiiriä. Nyt viritellään jo Trumpin ja Rouhanin tapaamista.

G7
Trumpin ja Macronin lehdistötilaisuus G7-kokouksessa Biarritzissa
Trumpin ja Macronin lehdistötilaisuus G7-kokouksessa Biarritzissa

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoi G7-maiden Biarritzin kokouksen päätösinfon aluksi, että hänellä ja Yhdysvaltain presidentillä Donald Trumpilla on yhteinen näkemys siitä, ettei Iranilla pidä olla koskaan ydinasetta.

G7-kokous ei suuresti edennyt Iranin kiistan suhteen, mutta eräänlainen suunnitelma etenemisestä on nyt olemassa. Macron kertoi myös, että Trump tapaa piakkoin Iranin presidentin Hassan Rouhanin.

Macronin mukaan Rouhani on kertonut hänelle olevansa valmis Trumpin tapaamiseen. Trump puolestaan arvioi, että tapaaminen on mahdollinen ja realistinen, jos olosuhteet ovat suotuisat.

Macron kertoi Iranin ulkoministerin Mohammad Javad Zarifin kutsumisen yllätysvieraaksi Biarritziin olleen hänen oma ideansa. Macron oli tosin ennen lopullista kutsumista kysynyt Trumpin kantaa asiaan.

Yhden liuskan julkilausuma

Kaiken kaikkiaan sekä Macron että Trump olivat tyytyväisiä kokoukseen. Heidän mukaansa sen ilmapiiri oli rakentava. Macronin mukaan keskeiset asiat saatiin mahtumaan yhden sivun mittaiseen yhteiseen julkilausumaan.

Julkilausumassa olivat mukana Iranin lisäksi kauppa-asiat ja Libyan olosuhteet. Hongkongin jännittynyt tilanne tuli myös kirjoihin ja kansiin. Siinä G7-maat asettuivat Hongkongin itsemääräämisoikeuden puolelle ja patistivat osapuolia rauhallisuuteen.

Lisäksi Macron ilmoitti, että Ukrainasta järjestetään huippukokous ensi kuussa. Kokouksessa ovat mukana Ukraina, Ranska, Venäjä ja Saksa.

G7-kokous viime vuonna Kanadassa päättyi siihen, että Trump lähti kokouksesta pois ennen aikojaan, eikä ollut mukana yhteisessä julkilausumassa (siirryt toiseen palveluun).

Ensi vuonna Yhdysvalloissa myös Putin mukana?

Koska G7-kokous pidetään ensi vuonna Yhdysvalloissa, niin Trump arvioi, että hän saattaa hyvinkin kutsua Venäjän presidentin Vladimir Putinin kokoukseen. Trumpin mukaan on epävarmaa, hyväksyisikö Putin kutsun.

Trump totesi, että jos Venäjä otettaisiin takaisin G8-maiden joukkoon, niin Venäjä hyvinkin hyväksyisi kutsun Yhdysvaltain kokoukseen ensi vuonna. Trump on aiemmin toivonut, että Venäjä otettaisiin takaisin G8-jäseneksi.

Donald Trump ja Vladimir Putin kättelevät
Yhdysvallat tahtoisi presidentti Vladimir Putinin Venäjän takaisin G8:n jäseneksi. Muut G7-maat eivät ole yksimielisiä Venäjän paluusta.Alexey Nikolsky / EPA

Macron puolestaan sanoo, ettei Venäjän kutsumisesta takaisin G8-jäseneksi ole mitään yksimielisyyttä. Venäjä erotettiin G8-kerhosta sen jälkeen kun Venäjä kansainvälisten lakien vastaisesti liitti Krimin itseensä vuonna 2014.

Presidentti Macron sanoi tiedotustilaisuudessa myös, että Ranska ja Yhdysvallat ovat päässeet yksimielisyyteen digiverosta. Sen on määrä tulla voimaan vuonna 2020.

Trump uskoo Kiinan tahtovan tosissaan kauppasovun

Aiemmin Ranskan G7-kokouksen yhteydessä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi Yhdysvaltain ja Kiinan palaavan pian neuvottelupöytään. Trump kertoi, että Kiina oli ottanut viime yönä yhteyttä ja kertonut valmiuden jatkaa kauppaneuvotteluja.

Trump kertoi tiedotustilaisuudessa, että hän uskoo Kiinan olevan myös tosissaan ja tahtovan neuvotteluita ja uuden sovun. Trumpin mukaan Kiinan presidentti Xi Jinping on suuri johtaja, jolla ei ole varaa menettää lyhyessä ajassa yli kolmea miljoonaa työpaikkaa Kiinassa.

Viikonlopun aikana Yhdysvaltain ja Kiina välinen kauppasota kiihtyi ja maat asettivat toisilleen uusia tullimaksujen korotuksia.

Turmp arvioi omassa tiedotustilaisuudessaan, että Yhdysvaltain on puolestaan mahdollista saavuttaa kauppasopimus EU:n kanssa ilman autotullien käyttöönottoa.

Sammutuskone Amazoniaan

Kokouksessa on herättänyt huomiota myös se, että Trump ei osallistunut ilmastoa ja biodiversiteettiä käsittelevään osuuteen. Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan Trump oli tuolloin käymässä muita neuvotteluita. Trumpin avustajat olivat kokouksessa paikalla.

Rikkaat G7-maat ovat päättäneet myös auttaa Amazonin alueen metsäpalojen sammutuksissa. G7-maat avustavat Amazonin sademetsän paloissa 20 miljoonalla eurolla. Apuun kuuluu muun muassa sammmutuslentokoneen lähettäminen paloalueelle.

Metsää paloi Porto Velhossa Rondoniassa Brasiliassa 23. elokuuta.
G7-kokouksen konkreettisin anti oli se, että Amazonian alueen metsäpalojen vastaiseen työhön annetaan 20 miljoonaa euroa.Carl de Souza / AFP

Macronin ja Bolsonaron välillä suukopu vaimoista

Kokousta ja Brasilian avustamista on varjostanut Brasilian presidentin Jair Bolsonaron ja Ranskan presidentin Emmanuel Macronin välinen suukopu.

Bolsonaro on suutahtanut siihen, että Ranskan presidentti kytki Euroopan unionin ja Latinalaisen Amerikan kauppasopimuksen siihen, ettei Bolsonaro ota ilmastonmuutoksen vastaista taistelua tosissaan.

Brasilian presidentti Bolsonaro antoi myöhemmin Facebookissa tilaa julkaisulle, jossa vertaillaan Ranskan ja Brasilian presidenttien vaimoja.

Presidentti Macron pitää Bolsonaron kommenttia röyhkeänä ja surullisena. Macronin mielestä Brasilia ansaitsisi presidentin, joka on tehtäviensä tasalla.

Lähteet: Reuters, AP, AFP