Satoja taksilupia vaakalaudalla – Maksamattomia veroja tai ulosottomaksuja entistä useammalla taksiyrittäjällä

Sadat taksiyritykset saavat lähipäivinä kehotuksen hoitaa asiansa kuntoon. Valvontaviranomainen epäilee syyksi osaamattomuutta.

taksiliikenne
Taksitolppa.
Tiina Jutila / Yle

Reilun vuoden voimassa ollut taksilaki on tuonut alalle uuden ongelman: yhä suurempi määrä taksiyrittäjistä on jättänyt verojaan ja ulosottomaksujaan maksamatta.

Lupia myöntävältä ja alaa valvovalta liikenne- ja viestintävirastolta Traficomilta lähtee lähipäivinä kehotuskirje noin 350 taksiyrittäjälle. Siinä patistetaan hoitamaan velvoitteet kolmen kuukauden sisällä. Jos se ei onnistu, taksilupa lähtee.

Huomautusten määrä on yli kaksinkertainen verrattuna vanhan taksilain aikaan, jolloin vastaavan kirjeen sai vuosittain 120–130 yrittäjää.

Taustalla verottajan huvenneet tulot

Verottaja parahti uuden taksilain yksivuotispäivän kunniaksi heinäkuun aluksi, että taksialalla ei kaikki ole kohdallaan. Uusia taksilupia oli myönnetty 4 000, joista joka neljäs eli tuhatkunta ei ollut rekisteröitynyt verottajalle.

– Verohallinto tarkastelee asioita verokertymän kautta. Verottaja kertoi, että verokertymät ovat alhaisemmat kuin ne ovat aikaisempina vuosina olleet, Traficomin johtava asiantuntija Pasi Hautalahti taustoittaa.

– Meillä on tullut useampia tuhansia uusia yrityksiä alalle ja ymmärtääkseni taksipalvelujen kysynnässä ei mitään hirveitä notkahduksia ole tapahtunut, niin onhan se aika erikoinen yhtälö.

Hautalahti kertoo, että verohallinnon harmaan talouden yksikkö pyysi Traficomilta kaikki taksilupien haltijoiden y-tunnukset ja henkilötunnukset ja peilasivat niitä omiin rekistereihinsä tarkistaakseen, onko rekisterimerkinnät voimassa ja onko erääntyneitä verovelkoja ja ulosottovelkoja.

Traficom: Määrät yllättävän suuria

Syyniin päätyi noin 9 800 luvanhaltijaa ja verottaja palautti tarkempaan tarkasteluun reilut 1 500 taksiyritystä.

Hautalahden mukaan suurin osa koski pieniä summia, mutta joukossa oli myös useita huolestuttavampia tapauksia.

Jatkotarkasteluun meni yhteensä 359 yritystä, joista verovelkaa oli 343:lla ja ulosotossa maksettavaa 237:llä – luvut ovat osittain päällekkäisiä, sillä monilla on vaikeuksia molempien maksujen kanssa. Keskimääräisen verovelan määrä on noin 16 500 euroa ja ulosotossa karhuttavien määrä reilut 12 000 euroa.

– En odottanut näin suurta määrää. Vanhaan lakiin liittyi vuosivalvontavelvoite ja lupa-asioita hoitaneet Ely-keskukset keräsivät vastaavat tiedot. Neljästä Ely-keskuksesta tuli yhteensä pyöreästi 120–130 ilmoitusta. Eli onhan tämä yli kaksinkertainen määrä siihen verrattuna, mitä aikaisemmin on ollut.

Tilastotieto vuodelta 2016 vastaavasta tarkastelusta kertoo, että verovelkaa taksialalla oli yhteensä 1 245 yrityksellä ja nyt verovelkaisten listalla oli kaikkiaan yli 2 400 yritystä.

Hautalahti huomauttaa, että suurimmalla osalla velallisista velkaa on niin pieniä summia, että kaikki eivät edes joutuneet Traficomin pöydälle.

Uusi laki ei vaadi koulutusta

– Suurimmat laiminlyönnit ovat alv-tilityksiä. Kun alalla on uusia toimijoita, joilla ei ole kokemusta yritystoiminnan pyörittämisestä, alv:n tilitys voi olla uuttakin, Hautalahti arvioi.

– Minulla tulevat koulutukselliset kysymykset mieleen. Uusi liikennepalvelulaki teki muun muassa sen, että pakollinen neliviikkoinen taksiyrittäjäkoulutusvaatimus poistui. Siinä sai valmiudet yritystoiminnan pyörittämiseen. Nyt sitä ei vaadita enää. Se ei ole luvan myöntämisen edellytyksenä kuten aikaisemmin.

Hän ei usko, että kaikkien laiminlyöntien taustalla olisi suunnitelmallisuutta vaan ennemmin hän epäilee juuri tietämättömyyttä.

– Sen arvioiminen on kuitenkin toinen juttu. Minä katson kylmästi vain numerot ja niiden perusteella teen jatkopäätökset.

Nyt tehty koko taksialaa koskenut selvitys on ensimmäinen uuden lain aikana. Hautalahden mukaan vuoden päästä katsottaneen tilanne todennäköisesti uudelleen. Silloin nähdään, mihin suuntaan taksien maksuhalukkuus- ja kyvykkyys kehittyy.

Lue myös:

Verottaja on havainnut huolestuttavia piirteitä harmaasta taloudesta taksialalla

Taksiliiton toimitusjohtaja nimesi taksiuudistuksen epäkohtia ja toivoi lakimuutoksia: "On kuljettajia, joille asiakkaan täytyy neuvoa reitti" Taksamittarit halutaan taas pakollisiksi kaikkiin takseihin – Taksiliitto: "Alalla esiintyy veronkiertoa"