1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaasan kaikki uimarannat jälleen käytössä

Vaasan uimarannoista otetut virusnäytteet ovat niin vähäisiä, että uimarannat ovat jälleen käyttökepoisia. Uimakieltokyltit on nyt poistettu.

uimarannat
Hietasaaren rannalla on nyt hiljaista.
Vaasan kaikilta uimarannoilta on poistettu kyltit, joiden mukaan uiminen ei ole suositeltavaa. Kuva viime vuodelta, jolloin Hietasaaren uimaranta oli kokonaan käyttökiellossa.Anna Wikman / Yle

Vaasan kaikki uimarannat on taas vapautettu uintikäyttöön. Viime maanantaina otettujen noro- ja adenovirusnäytteiden mukaan virusesiintymät uimavesissä olivat vähäisiä, joten kaupungin kaikki uimarannat ovat nyt käytössä.

Näytteet on otettu Hietasaaren, Mansikkasaaren ja Top Camping -leirintäalueen uimarantojen uimavesistä. Niiden uimavesiä on tarkkailtu Onkilahdessa heinäkuussa todetun jätevesivuodon takia.

Lisäksi Strömsön, Ahvensaaren, Tuovilanjoen ja Påttin jätevesipuhdistamon vesistä on otettu virusnäytteet.

Tutkittujen uimarantojen uimavesissä todettiin pieniä pitoisuuksia noro- ja adenoviruksia. Myös Tuovilanjoen ja Påttin jätevedenpuhdistamon vesissä todettiin noro- ja adenoviruksia.

Hietasaaren ja Mansikkasaaren uimavesiä on seurattu kolmen viikon ajan heinäkuun lopulta alkaen. Vesistä on otettu kolmet näytteet.

– Aikavälillä ei ole todettu kohonneita noro- ja adenoviruspitoisuuksia näillä uimarannoilla, kertoo Vaasan kaupungin terveysinsinööri Maarit Kantola.

Jätevesikuormitusta vesistöihin aiheuttavat jätevesien käsittely, veneily, laskuojat ja mikä tahansa tilanne, jossa ihmisulostetta pääsee veteen.

– Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen sekä kunnan terveydensuojeluviranomaisen mukaan terveysriski uimareille näillä pitoisuuksilla on vähäinen. Vaasassa ei ole todettu uimavesiperäisiä norovirusepidemioita, mikä tukee arviotamme siitä, että terveysriski on pieni, Kantola jatkaa.

Jätevesivaikutukset vaihtelevat tuulen suunnan ja virtausten mukaan.

Uimarannoilta on poistettu kyltit, joiden mukaan uimista ei suositella. Virallinen uimakausi päättyy elokuun viimeisenä päivänä.

Lue seuraavaksi