Porin perusturvajohtajan valinnasta kiista vasemmiston ja oikeiston välillä – Juha Sandberg sivuun haastatteluista

Perusturvajohtajan tehtävää hakeneista henkilöistä järjestettiin äänestys. Vihreiden Anne Liinamaa liittoutui porvarien kanssa ja ehdotti Juha Sandbergin pudottamista.

Pori
Porin kaupunginsairaala
Porin perusturvalle etsitään uutta johtajaa.Jenni Joensuu / Yle

Porin perusturvajohtajan paikan täyttämisestä on tulossa poliittisten ryhmien välinen voimainkoetus. Ensimmäisen erän eli haastateltavien ehdokkaiden valinnan voittivat porvarit ja heidän kanssaan liittoutuneet vihreät.

Perusturvajohtajan paikkaa haki 19 henkilöä. Heistä haastatteluihin kutsutaan seitsemän: vanhuspalvelujen johtaja Sanna Mustajoki-Kunnas Raumalta, perusturvajohtaja Kalevi Mäkipää Porista, perusturvajohtaja Kristiina Piirala Sastamalasta, sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantanen Uudestakaupungista, arviointipäällikkö Eija Rintala Tuusulasta, liiketoimintajohtaja Timo Tolppanen Maskusta ja sosiaali- ja terveysjohtaja Päivi Tryyki Sastamalasta.

Sandberg syrjäytettiin haastatteluista

Haastatteluun päässeistä järjestettiin äänestys, jossa porvarit ja vihreät voittivat SDP:n ja vasemmistoliiton ehdotuksen äänin 6–5. Vaa'ankielenä oli vihreiden Anne Liinamaa.

SDP ja vasemmistoliitto olisivat halunneet haastatella valittujen lisäksi myös Raision sosiaali- ja terveysjohtajan Juha Sandbergin. Sandberg on entinen Porin kaupunginvaltuutettu ja vasemmistoliiton vahva vaikuttaja. Myös kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen ehdotti Sandbergin haastattelemista. Sandbergin pudottamisesta teki ehdotuksen nimenomaan vihreiden Liinamaa.

Perusteluja ei julkisuuteen

Kaupunginhallituksen jäsen Erno Välimäki (vas.) jätti päätökseen eriävän mielipiteen.

– Kaupunginjohtajan perusteltu, koulutukseen ja työkokemukseen perustuva ehdotus haastateltavien valinnoista muutettiin enemmistöpäätöksellä tavalla ja perusteilla, jotka näkemykseni mukaan eivät ole asianmukaisia tai Porin kaupungin edun mukaisia, Välimäki sanoo.

Anne Liinamaa kieltäytyy kommentoimasta, millä perusteella hän esitti Sandbergin pudottamista.

– Mielestäni hakijoiden oikeusturvan kannalta on parasta, että tarkempia kriteerejä ei käsitellä julkisuudessa, Liinamaa sanoo.

Myöskään Porin vanhuspalvelujen johtaja Pirjo Rehula ei ole haastateltavien joukossa.

Haastateltavien joukossa olevista Kalevi Mäkipää valittiin äskettäin tiukassa äänestyksessä Euran perusturvajohtajaksi. Hänen valintansa mutkistui sen jälkeen, kun hän sai sakkotuomion työturvallisuusrikoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta Säkylän perusturvajohtajana.

Iso perusturva-alue

Porin perusturva järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut Porin lisäksi Merikarvialla ja Ulvilassa. Nykyinen perusturvajohtaja Terttu Nordman jää eläkkeelle syksyllä 2019.

Porin kaupunginvaltuusto voi valita tehtävään kenet vain hakeneista riippumatta siitä, ketä kaupunginhallitus virkaan esittää.

18:09 lisätty Anne Liinamaan kommentti.