1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lääkkeet ja päihteet

Edes poliisin tehovalvonta ei saa laitonta pillerikauppaa kuriin – kiinniotetut myyjät korvataan uusilla nopeasti

Pillerikauppa on tarkkaan järjestettyä. Tablettikauppa rehottaa etenkin Helsinginkadun ja Hämeentien risteyksessä Sörnäisissä.

lääkkeet ja päihteet
Rivotril-pillereitä
Helsingin poliisi takavarikoi toukokuussa yli 300 000 Rivotril-pilleriä. Helsingin poliisilaitos

Poliisilla on vaikeuksia pysäyttää laittomien tablettien järjestäytynyt kauppa Helsingin kaduilla.Myynnissä olevat tabletit ovat reseptilääkkeitä, kuten Rivotril ja Lyrica, jotka on alunperin tarkoitettu epilepsian hoitoon.

Toukokuussa poliisi takavarikoi yli 300 000 Rivotril-tablettia. Neljää miestä epäillään vakavasta huumausainerikoksesta.

Poliisi tehosti katukaupan valvontaa Sörnäisissä elokuun alussa. Useita myyjiä pidätettiin. Rikoskomisario Jari Nikonen Helsingin huumepoliisista tunnustaa, ettei poliisin tehovalvonta ole vaikuttanut tablettien myyntiin juurikaan.

– Katukauppa rauhoittui 300 000 tabletin takavarikoinnin jälkeen hetkeksi. Uusi, suuri erä on kuitenkin jo saapunut Suomeen, Svenska Ylen haastattelema Nikonen kertoo.

Pillerikaupassa on monta mutkaa

Poliisi kertoo, että lääkkeiden myyjät pidätetään ja lähetetään pois maasta. Se ei kuitenkaan auta, sillä Romaniasta tulee heti uusia myyjiä.

Suomeen pillerit päätyvät monen mutkan kautta. Poliisin mukaan toimintaa johdetaan Romaniasta käsin, pillerit ostetaan Unkarista ja Suomeen ne tulevat usein Tornion kautta.

En gata med några några byggarbeten och en Uff-butik. Det är dag och trottoaren är våt.
Helsinginkadun ja Hämeentien risteys on tablettikaupan vilkas keskittymä.Yle/ Christoffer Gröhn

Poliisin mukaan pillerikauppa on tarkkaan järjestettyä. Tabletteja ostetaan Unkarista 11–15 sentillä ja Suomessa niitä myydään yhdellä eurolla.

Myyjät lähestyvät lähinnä henkilöitä, joiden tietävät jo olevan riippuvaisia tai joita pitävät potentiaalisina asiakkaina. Sörnäisten liiketiloissa asioivia henkilöitä myyjät eivät yleensä häiritse.

Lue täältä Svenska Ylen juttu pillerikaupasta

Lue myös:

Laitoin pillerikauppa on rävähtänyt silmille Helsingissä – Poliisi: "Pillereitä tarjottu myös nuorille"

Helsingin poliisi takavarikoi yli 300 000 Rivotril-pilleriä – Pilleripurkkeja yritettiin salakuljettaa pakettiauton rakenteisiin kätkettynä

Poliisille tultiin myymään huumeita Helsingin keskustassa – poliisi nappasi myyjän kiini, tätä epäillään nyt huumerikoksesta

Poliisi on ottanut kiinni 32 henkilöä Helsingin pillerikauppaan liittyen – kansalaisten havainnot auttaneet tutkintaa merkittävästi

Lue seuraavaksi