Hyppää sisältöön

Italia välttymässä vaaleilta – uutta hallitusta kasataan entisen pääministerin ympärille

Onko vaaleilla uhkapeliä pelaavalle Salvinille jäämässä käteen Musta Pekka?

La Legan johtajan Matteo Salvinin (vas.) suunta ei ehkä sittenkään ole vaalien kautta valtaan. Giuseppe Conte (oik.) saattaa olla seuraavankin hallituksen pääministeri. Kuva: Andreas Solaro / AFP

Italian hallituskriisi saattaa sittenkin ratketa ilman vaaleja. Populistinen Viiden tähden liike ja keskusta-vasemmistolainen Demokraattinen puolue ovat löytämässä sovun hallituksen muodostamiseksi.

Puolueiden välisissä neuvotteluissa on hiertänyt se, että Luigi Di Maion johtama Viiden tähden liike tahtoisi mahdollisen yhteishallituksen johtoon väistyneen hallituksen pääministerin Giuseppe Conten.

Demokraattinen puolue on karsastanut Conten ottamista seuraavankin hallituksen johtoon. Tämän päiväisten neuvotteluiden jälkeen näyttää kuitenkin siltä, että Conte saattaisi kelvata myös keskusta-vasemmiston johtajalle Nicola Zingarettille.

Puolueiden on määrä neuvotella vielä tänään sitoutumattoman Conten kanssa.

Italian populistihallitus hajosi aiemmin tässä kuussa, kun oikeistopopulistinen La Lega lähti Viiden tähden liikkeen kanssa muodostamastaan yhteishallituksesta.

Matteo Salvinin johtaman La Legan toive on ollut uusien vaalien pitäminen, koska puolueen kannatus on noussut mielipidetiedusteluissa ohi Viiden tähden liikkeestä.

Italian presidentti Sergio Mattarella on suhtautunut toistaiseksi kielteisesti uusien vaalien järjestämiseen. Hän haluaisi maahan nopeasti hallituksen, jotta Italian ensi vuoden budjetti saataisiin käsiteltyä.

Presidentti Mattarella on antanut Viiden tähden liikkeelle keskiviikkoon saakka aikaa saada hallitus kasaan.

.
.