Romanian hallituskoalitio hajosi erimielisyyksiin presidenttiehdokkaasta

Maassa pidetään presidentinvaalit marraskuussa.

Romania
Viorica Dancila puhujanpöntössä.
Romanian pääministeri Viorica Dancila yrittää muodostaa uuden enemmistöhallituksen.Bogdan Cristel / EPA

Romanian hallituskoalitio hajosi maanantaina, kun liberaalien ja demokraattien allianssi ALDE päätti jättää hallituksen, kertovat uutistoimistot. Pääministeripuolue sosiaalidemokraateilla (PSD) on nyt vähemmistöhallitus.

Uutinen hallituksen hajoamisesta tuli vain reilut kaksi kuukautta ennen presidentinvaaleja. ALDE päätti jättää hallituksen, koska allianssin johtaja Calin Popescu Tariceanu ei saanut hallituspuolueita kokonaisuudessaan taakseen tulevissa presidentinvaaleissa, kertoo uutistoimisto Reuters. Tariceanun tukemisen sijasta pääministeri Viorica Dancila ilmoitti lähtevänsä haastamaan istuvan presidentin Klaus Johannisin.

Dancila kertoi yrittävänsä muodostaa nyt enemmistöhallituksen, kun seuraaviin parlamenttivaaleihin on aikaa vuosi.

– Meillä on velvollisuus meitä äänestäneitä kohtaan. Meidän on pidettävä lupauksemme ja säilytettävä vakaus maassamme, Dancila sanoi toimittajille maanantaina.

Dancila sanoi myös nöyrtyvänsä parlamentin tahtoon, mikäli hallitus ei saa sen luottamusta mahdollisessa luottamusäänestyksessä.

ALDEn johtaja Tariceanun mukaan allianssin luottamus pääministeriin on mennyt.

Uutistoimisto AFP:n mukaan sosiaalidemokraatit ovat dominoineet Romanian politiikkaa viimeiset kolme vuosikymmentä, mutta eivät ole onnistuneet saamaan presidenttiä riveistään sitten vuoden 2004, jolloin Ion Iliescun jälkimmäinen kausi päättyi.