1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lääketeollisuus

Lääkejätti Johnson & Johnson määrättiin maksamaan yli puoli miljardia dollaria korvauksia opioidikriisin edistämisestä

Syyttäjät hakivat jopa yli 17 miljardin dollarin korvauksia.

lääketeollisuus
Yhdysvalloissa saatiin päätökseen ensimmäinen siviilioikeudenkäynti, joissa yritetään saada lääkeyhtiöitä vastuuseen Yhdysvaltojen opioidikriisistä.
Yhdysvalloissa saatiin päätökseen ensimmäinen siviilioikeudenkäynti, joissa yritetään saada lääkeyhtiöitä vastuuseen Yhdysvaltojen opioidikriisistä.AFP / Lehtikuva

Yhdysvalloissa tuomari on määrännyt lääkejätti Johnson & Johnsonin maksamaan yli puoli miljardia dollaria korvauksia opioidikriisin edistämisestä, kertoo uutistoimisto AFP.

Syyttäjät hakivat jopa yli 17 miljardin dollarin korvauksia, mutta oikeus katsoi, että tulevaisuuden kustannuksista ei pystytty antamaan tarpeeksi näyttöä.

Yhtiö ilmoitti heti päätöksen jälkeen valittavansa siitä. Yhtiön varapääjohtajan Michael Ullmannin mukaan yhtiö ei ole vastuussa Oklahoman opioidikriisistä.

Oklahoman osavaltion tuomari katsoi, että Johnson & Johnson on ollut luomassa julkista haittaa markkinoidessaan harhaanjohtavasti opioidipohjaisia lääkkeitä.

Yli 70 000 kuoli vuoden aikana

Opioidit aiheuttavat voimakasta riippuvuutta, ja niitä käytetään muun muassa kipulääkkeissä. Yhdysvallat on kärsinyt viime vuosina opioidikriisistä. Vuonna 2017 yli 70 000 ihmistä kuoli opioidien yliannostukseen.

Oikeudenkäynti lääkefirmaa vastaan alkoi Oklahomassa toukokuussa. Syyttäjät sanoivat tuolloin, että Johnson & Johnson ja sen tytäryhtiöt ovat kipulääkkeineen aiheuttaneet "Yhdysvaltain historian pahimman ihmisen aiheuttaman terveyskriisin".

Syyttäjän mukaan opioidien yliannostus tappoi 4 653 ihmistä Oklahomassa vuosina 2007–2017.

Yhtiön edustajien mukaan lääkkeet ovat olleet laillisia ja tarkkojen säädösten alaisuudessa.

Johnson & Johnson on ensimmäinen lääkefirma, joka on ollut oikeuden edessä Yhdysvaltoja piinanneen opioidikriisin vuoksi.

Oklahoman päätös ennakkotapaus

Oklahoman oikeustaisto oli ensimmäinen siviilioikeudenkäynti, joissa yritetään saada lääkeyhtiöitä vastuuseen Yhdysvaltojen opioidikriisistä. Oikeuden antaman päätöksen mukaan Johnson &Johnson ja sen tytäryhtiön Janssen joutuvat rahoittamaan ohjelmaa, jolla tuetaan opioidiriippuvaisten, heidän perheidensä ja yhteisöjensä hoitoa.

Tällä hetkellä Yhdysvalloissa on yli 2 000 vielä ratkaisematonta oikeusjuttua useita lääkevalmistajia ja jakelijoita vastaan. Näistä suurimman osan on määrä mennä oikeuskäsittelyyn Ohion osavaltiossa lokakuussa.

Lue myös:

Miljardien dollarien oikeudenkäynti lääkevalmistaja Johnson & Johnsonia vastaan alkoi Yhdysvalloissa (29.5.)

Lue seuraavaksi