Äänekoski vastaanottaa kolme syyrialaisperhettä pakolaisleiriltä

Äänekoskelle tulee tänään toinen syyrialaispakolaisten ryhmä Turkin pakolaisleiriltä.

Äänekoski
Syyriasta paennut poika seisoo teltan vieressä Turkin Hatayssa.
Syyriasta paenneiden pakolaisleiri Turkin Hatayssa.EPA

Äänekoski on tehnyt päätöksen viidentoista kiintiöpakolaisen vastaanottamisesta vuosittain. Ensimmäinen ryhmä tuli kaupunkiin vuodenvaihteessa.

Viime vuoden kiintiössä Äänekoskelle saapui kaksi syyrialaisperhettä. Heidän tulonsa venyi tämän vuoden puolelle tammikuun alkuun. Perheistä toinen on jo muuttanut pois kaupungista, Etelä-Suomeen.

Tänään Äänekoskelle tulee kolme syyrialaisperhettä, joissa on yhteensä 15 henkeä. Perheiden jälkikasvu on iältään 5–21-vuotiaita.

Opetus- ja kasvatusjohtaja Ville Härtsiä kertoo, että pienten pakolaisryhmien palvelujen järjestäminen sujuu Äänekoskella mutkattomasti.

Pakolaisperheiden kouluikäiset lapset aloittavat heti saavuttuaan opintiensä valmistavan opetuksen ryhmässä. Alle kouluikäiset pääsevät varhaiskasvatuspalveluihin.

Palveluohjaaja Noora dal Maso Äänekosken maahanmuuttopalveluista toteaa, että ensimmäisen kiintiöpakolaisryhmän kokemuksista ammennetaan oppia tämänvuotisten saapujien vastaanottoon.

Perheet muun muassa viedään heti saapumispäivänä ruokakauppaan tekemään tarvittavia hankintoja, ja heidän puhelinyhteytensä järjestetään kuntoon aiempaa nopeammin.

Noora dal Maso kiittelee äänekoskelaisten auttamishalua. Pakolaisten tueksi on tarjolla vapaaehtoisapua, ja ihmisten ovat lahjoittaneet tarvikkeita esimerkiksi asuntojen sisustamiseen.