Porin talous pahasti pakkasella – avuksi tarvitaan rakenteellisia korjausratkaisuja

Kaupungin tämän vuoden alijäämä on nousemassa yli 24 miljoonaan euroon.

Pori
Porin kaupunki Kokemäenjoen rannalla ja kävelysilta joen yli.
Porissa joudutaan miettimään isoja säästöjä kaupungn talouden tasapainottamiseksi.Liisa Kallio / Yle

Porissa kaupungin pahasti pakkaselle mennyt talous vaatii rakenteellisia korjausratkaisuja. Tähän päätyi Porin viranhaltija- ja luottamushenkilöjohto arvioidessaan kaupungin talouden raameja maanantaina valtuustoseminaarissa.

Kaupunki teki viime vuonna 13,7 miljoonaa euroa alijäämäisen tuloksen. Tänä vuonna tilikauden alijäämän arvioidaan kasvavan jopa 24,3 miljoonaan euroon. Tilannetta pahentaa se, että verotuloennusteen mukaan Porin verotulot jäävät noin 10 miljoonaa euroa talousarviosta. Tämä johtuu tulorekisteriin liittyvistä ilmoitusongelmista.

– Osa verotuloista, jotka piti tilittää tänä vuonna, tilitetään vasta ensi vuonna, selventää Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen.

Tieto tästä tuli kaupungille yllätyksenä. Kaupunginjohtaja Luukkosen mukaan samassa tilanteessa ovat muut suuret kaupungit Helsinkiä lukuun ottamatta.

Porin alijäämä kertyy suurimmaksi osaksi Luukkosen mukaan sosiaali- ja terveysmenoista.

– Sote-menot ylittyvät meillä kuten monissa muissakin kunnissa. Muut toimialat pysyvät talousarviossa. Vaikea on hakea syyllistä, jos ihmiset käyttävät ja tarvitsevat sosiaali- ja terveyspalveluita, hän pohtii.

Silti kaupungin on pakko etsiä säästökeinoja. Tällaisia ovat esimerkiksi jo aiemmin kerrottu yhteistyö Satakunnan sairaanhoitopiirin kanssa suun terveydenhuollossa, vammaisten asumispalveluissa ja lääkintälaitehuollossa.

Perusturvassa on käynnistetty myös tuottavuusohjelma. Varhaiskasvatuksessa ja teknisellä toimialalla on toteutettu ulkoiset auditoinnit. Syyniin joutuvat myös liikelaitokset ja seudulliset elinkeinopalvelut.

Valtuustoryhmien puheenjohtajat kokoontuvat neuvottelemaan kaupungin ensi vuoden talousarviosta kahden viikon kuluttua.

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen julkistaa talousarvioesityksensä lokakuun alussa. Kaupunginvaltuusto päättää vuoden 2020 veroprosenteista ja talousarviosta marraskuussa.