Brasilia torjuu G7-maiden avun Amazonian palojen sammuttamiseen: "Ehkä varat olisi parempi käyttää Euroopan metsittämiseen"

G7-maat ilmoittivat eilen lähettävänsä sammutuslentokoneita hillitsemään Amazonin alueen paloja.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Brasilian presidentti Jair Bolsonaro G20-maiden kokouksessa Osakassa heinäkuussa. Kuva: Jacques Witt / AFP

Brasilia ei halua ottaa vastaan G7-maiden tarjoamaa apua Amazonin alueen tulipalojen sammuttamiseen, sanoo Brasilian presidentin kansliapäällikkö Onyx Lorenzoni.

Lorenzoni kertoi asiasta brasilialaiselle G1-uutissivustolle (siirryt toiseen palveluun). Uutistoimisto AFP on saanut vahvistuksen Lorenzonin kommenteille Brasilian presidentin Jair Bolsonaron esikunnalta.

– Arvostamme [tarjousta], mutta ehkä nämä varat olisi parempi käyttää Euroopan uudelleenmetsittämiseen, Lorenzoni sanoi G1:lle.

G7-maat ilmoittivat eilen lähettävänsä sammutuslentokoneita hillitsemään Amazonin alueen paloja. G7-kokousta isännöinyt Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoi, että maat avustavat palojen taltuttamista 22 miljoonalla dollarilla eli noin 20 miljoonalla eurolla.

Brasilian ympäristöministeri Ricardo Salles oli ennen Lorenzonin kommentteja kertonut toimittajille, että Brasilia ottaa avun vastaan. Hallitus kuitenkin muutti linjaansa presidentin ja ministerien tapaamisen jälkeen.

Lorenzoni kehotti Macronia pitämään huolen "oman maansa ja siirtokuntiensa asioista".

– Macron ei pysty edes estämään ennalta arvattavaa paloa kirkossa, joka on maailmanperintökohde. Mitä hän aikoo maallemme opettaa? Lorenzoni sanoi G1-sivuston mukaan Notre-Damen huhtikuiseen paloon viitaten.

Macronin ja Bolsonaron välit kiristyneet

Amazonin alueen laajat sademetsäpalot ovat kiristäneet erityisesti Macronin ja Bolsonaron välejä. Macron on ankarasti painostanut Bolsonaroa tekemään enemmän metsien suojelemiseksi.

Macron on muun muassa uhannut torjua Euroopan unionin ja Latinalaisen Amerikan maiden välisen kauppasopimuksen, jos Bolsonaro ei ota ilmastonmuutoksen vastaista taistelua tosissaan.

Bolsonaro on julistanut, että Macronin puheet edustavat siirtomaa-ajattelua.

Amazonin aluetta hyvin tunteva entinen suurlähettiläs Mikko Pyhälä arvioi eilen maanantaina Ylelle, että presidentti Bolsonaron toimet palojen sammuttamiseksi ovat vähäisiä. Hänen mukaansa Bolsonaro on rohkaissut polttamaan sademetsiä, jotta soijan viljelyä voitaisiin lisätä.

Lue myös: