Mitä tehdä kun sähköt menee? Kainuun kansalaisopistot opastavat kyläyhdistyksiä varautumaan kriisitilanteisiin

Myrskytuhojen tai pitkän sähkökatkon aikana on hyvä, että kylissä on omat suunnitelmat selviytymisen varalta.

turvallisuussuunnittelu
Tykkylunta sähkölinjan päällä.
Talvella 2018 tykkylumet aiheuttivat Kainuussa sähkökatkoja, joiden aikana varautumissuunnitelmat tulivat tarpeeseen. Loiste Sähköverkko Oy

Kainuun kansalaisopistoissa järjestetään syksyllä työpajoja, joissa kyläyhdistykset saavat apua ja konkreettisia ohjeita kylien omien varautumissuunnitelmien laatimiseen. Paltamon kansalaisopiston hallinnoimaan hankkeeseen osallistuvat kaikkien Kainuun kuntien kansalaisopistot.

– Mielestäni on harvinaista ja hienoa, että kansalaisopistot ovat aktivoituneet. On ihan jännä juttu, että sieltäpäin on lähestytty kansalaisia. Tämä on mielenkiintoinen uusi kokeilu, Suomen pelastusalan keskusjärjestön, SPEKin kouluttaja Aikku Eskelinen sanoo.

Koulutusten tarkoituksena on luoda jokaiselle kylälle pätevä ja kokonaisvaltainen varautumissuunnitelma, jota myös päivitetään ja noudatetaan. Varautumissuunnitelmat ovat Kainuussa erittäin tärkeitä, sillä pitkät välimatkat voivat johtaa siihen, että esimerkiksi pitkien sähkökatkojen aikana viranomaisapu voi viipyä pitkäänkin.

SPEK järjesti varautumiskoulutuksia Kainuussa viimeksi viitisen vuotta sitten. Eskelisen mukaan koulutukset herättelivät paikallisia järjestöjä ja yhteisöjä yhteisten varautumissuunnitelmien tarpeeseen. Nyt herättelyä on tarkoitus viedä entistä konkreettisempaan suuntaan.

– Minun tavoite on, että asukkailla käynnistyy tarve ja halu turvallisuussuunnitteluun. Koulutuksessa selvitetään, mitä arjen häiriötilanteet ovat, miten paljon omaa apua tarvitaan, mitä apua kaivataan ulkopuolelta ja kenen näistä suunnitelmista tulee olla tietoisia, Eskelinen sanoo.

Eskelisen mukaan koulutuksissa luodaan konkreettisia ja ihmisläheisiä keinoja selviytyä arjen kriisitilanteista.

– Mietitään sitä, että kuka auttaa, miten ja ketä. Että miten se mökin mummokin pärjää ja kuka esimerkiksi tarvitsee vettä, Eskelinen tiivistää.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)