Hyppää sisältöön

Mitä jos 9/11 tapahtuisi nyt? "Yle käynnistäisi suoran lähetyksen minuuteissa"

Katso video WTC-iskujen uutisoinnista ja lue, millä tavoilla Ylen toimitus reagoisi globaaliin kriisiin tänään.

Savupatsas nousee taivaalle New Yorkissa, kun World Trade Centerin kaksoistornit romahtivat terrori-iskuissa 11. syyskuuta 2001.
Ylen toimittajat muistelevat, miltä tuntui kertoa uutisia World Trade Centerin iskuista.

Eihän tällaista voi oikeasti tapahtua – tämä on kuin jostain toisesta maailmasta!

Ylen uutistoimituksen konkari Hannu Särkkä muistaa painajaismaisen kiireen: Yhdysvallat oli hätätilassa.

Kollega Minna Pärssinen puolestaan kertoo pelästyneensä, mitä kaikkea dramaattisista iskuista seuraa maailman tilanteelle.

Syyskuun 11. päivä vuonna 2001 muutti paljon. Terroristit iskivät kaappaamillaan matkustajakoneilla New Yorkiin ja Washington DC:n lähellä sijaitsevaan Pentagoniin. Tuhansia kuoli.

Tämän jutun videoikkunasta voit katsella, kuinka tapahtuma mullisti Ylen tv-uutisten päivän.

Ja tästä artikkelista selviää, miten Ylen uutis- ja ajankohtaistoimitus reagoisi näin nettiaikana, jos yhtä massiivinen isku tapahtuisi juuri nyt.

Uutinen julki ilman odottelua

Mikäli lentokone suuntaisi päin pilvenpiirtäjää Manhattanilla, Yle kertoisi siitä heti – ja vain sen, mitä tiedettäisiin todeksi. Nopea uutinen julkaistaisiin nettiin jopa pelkkänä otsikkona. Se lähtisi viestinä Ylen uutisten seuraajille.

– Emme siis odota mitään radion tai tv:n uutislähetystä kertoaksemme tapahtuneesta. Hetki hetkeltä -seuranta aloitetaan verkkoartikkelina välittömästi, keskustoimituksen päällikkö Minna Asikainen sanoo.

Kun kriisitilanne alkaa, Ylen uutistoimituksen työnjakoa johtaa vuorossa oleva sisältöpäällikkö.

New Yorkin hyökkäyksestä kertova juonnettu erikoislähetys käynnistyisi Ylellä muutamissa minuuteissa. Keskellä yötä aloituksessa kestäisi pidempään.

Erikoislähetystä tehtäisiin Ylen verkkosivuille ja Yle Areenaan. Tv- ja radiokanavat voisivat siirtyä lähettämään tuota ohjelmaa.

– Suora lähetys on aivan aluksi vähäistenkin ensi tietojen kertomista ja kertaamista. Kameran eteen ei ole välttämätöntä odotella jotakuta ruutukasvoa vaan ensimmäisen juontovastuun voi saada ammattimaisesta toimittajakunnastamme kuka vain, sisältöpäällikkö Juha Vuohelainen kertoo.

Netti-tv-lähetys on siis alkuun varsin rouhea. Mutta jo noin tunnissa se kehittyy ja täydentyy muistuttamaan uutislähetystä, kun iskuista aletaan saada lisää tietoja ja kuvamateriaalia.

Ylen omat toimittajat lähtevät kiirehtimään myös New Yorkiin.

– Yleisradion on erittäin tärkeää päästä paikan päälle globaaliin uutistapahtumaan. Lähin kirjeenvaihtaja lähtee kohti iskuja ja Pasilasta matkustaa kollega avuksi, Minna Asikainen sanoo.

Pitää tunnustaa, ettei kaikkea tiedetä

Twitter pursuaa salaliittoteorioita, YouTubeen ilmestyy silminnäkijän kuvaamaksi kerrottua videota, eri maiden pienetkin mediat julkaisevat lukijoiden lähettämiä kuvia ilmeisesti terrori-iskun läheltä.

Tietotulvasta huolimatta kansainväliset uutistoimistot, kuten Reuters ja Associated Press, ja isot paikalliset uutistalot ovat Ylelle suuren uutistapahtuman sattuessa edelleen luotettavimpia lähteitä. Ne kun julkaisevat todenperäiseksi varmentamiaan tietoja ja tutkivat kuvamateriaalinsa aitouden.

– Sen sijaan, että kertoisimme varmentamatonta tietoa, Ylelle on olennaista kertoa myös se, mitä seikkoja tapahtuneesta ei vielä varmuudella tiedetä, keskustoimituksen päällikkö Minna Asikainen kuvailee.

Isoissa kriiseissä suuri osa suomalaisista kääntyy Ylen uutisoinnin puoleen – siksikin on erityisen tärkeää jättää arvailut muille.

Toimittajan pulssi nousee sataan

Kyllähän työmme on kaikkein hienointa suurimman kriisin aikana.

Uutisankkuri Matti Rönkä sanoo näin muistellessaan New Yorkin iskuja tämän jutun videossa – ja irvistää. Noin on tosin Röngän mielestä väärin sanoa, vaikka työ toimituksessa tuntuukin erityisen arvokkaalta poikkeusoloissa.

Jos New Yorkin iskut tapahtuisivat nyt, Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksessa muita aiheita työstävät toimittajat jättäisivät tehtävänsä ja kaikki siirtyisivät tämän aiheen avuksi. Lisäksi väkeä kutsuttaisiin vapaalta töihin ja tekijöitä saapuisi myös omasta aloitteestaan.

– On ihmisiä, jotka ovat tehokkaimmillaan poikkeustilanteessa. Yhdellä pulssi laskee, toisella pulssi nousee sataan. Kriisipäivien pulmat ovat välillä melkoista hiusten repimistä päästä, mutta se ei saa näkyä niissä uutisissa, mitä lukijat, katsojat ja kuulijat meiltä saavat, päällikkö Minna Asikainen sanoo.

– Ovathan ne ikimuistoisia päiviä, mutta kyllä ne myös vievät voimat, hän jatkaa.

Jutun muisteluvideo on julkaistu alunperin vuonna 2011, jolloin Yhdysvaltain terrori-iskuista tuli kuluneeksi kymmenen vuotta.

Lue myös:

.
.