Ilmastoaktivisti Greta Thunbergin purjehdus New Yorkiin lähestyy loppuaan – veneen paluumatkan järjestäminen aiheuttaa kuitenkin lentopäästöjä

Purjeveneen kapteeni vastaa saksalaismedioiden arvosteluun kysymällä, voiko ihminen ylipäätään elää päästöttömästi.

Greta Thunberg
Greta Thunberg heiluttaa purjeveneen kannella.
Greta Thunbergin purjehdus alkoi Plymouthista 14. elokuuta suuren mediahuomion saattelemana.Andy Rain / EPA

Ruotsalaisteini Greta Thunbergin nollapäästöinen purjehdus Atlantin yli saavuttaa pian määränpäänsä.

Thunbergia, hänen Svante-isäänsä ja kahta kipparia kuljettava kilpapurjevene on saapumassa New Yorkiin keskiviikon tai torstain aikana. Tuuliolosuhteet ovat hidastaneet loppumatkaa hieman.

Itse purjehdus ei tuota kasvihuonekaasupäästöjä, mutta saksalaiset mediat ovat uutisoineet koko operaation aiheuttamista ilmastovaikutuksista. Die Tageszeitung -lehti (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa, että purjehduksen järjestäminen aiheuttaa ainakin kuusi lentoa.

Thunbergin veneen kapteenin Boris Herrmannin tiedottajan mukaan viisi ihmistä huoltaa Malizia 2 -kilpavenettä ja purjehtii sen takaisin Eurooppaan. Heidän on sitä ennen lennettävä Yhdysvaltoihin.

Greta Thunberg lähtee Plymouthista.
Malizia 2 purjehti Plymouthista lähdettyään aluksi tuulisilla vesillä.Andy Rain / EPA

Kilpapurjevenettä operoivan Team Malizian tiedottaja sen sijaan sanoo Die Weltille (siirryt toiseen palveluun), että takaisin purjehtivista kaksi on jo valmiiksi Yhdysvalloissa. Thunbergin purjehduksen kapteenit Herrmann ja Pierre Casiraghi lentävät matkan päätyttyä takaisin Eurooppaan tiukan aikataulunsa takia.

Herrmann vastaa arvosteluun Saksan mediassa toteamalla, että on hyvä, että lentäminen tunnustetaan ongelmaksi.

– Sitähän me juuri haluamme, Herrmann sanoo Die Weltin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Hän kuitenkin muistuttaa, että matkan tarkoitus on herättää keskustelua ilmastonmuutoksesta ja poliittisten muutosten tarpeesta.

– Meidän lentomme eivät muuta sitä tosiasiaa, että Greta pääsee päästöttä New Yorkiin. Voiko yksilönä ylipäätään elää päästöttömästi? Herrmann kysyy saksalaislehdessä.

Kartta Greta Thunbergin purjehdusreitistä.
Malizia 2:n matka yli Atlantin on edennyt suurinpiirtein aikataulussa.Ilkka Kemppinen / Yle

"Leiriytymistä vuoristoradalla"

Lentämistä välttävä Thunberg matkustaa New Yorkiin osallistuakseen syyskuun lopussa järjestettävään ilmastokokoukseen. Matka kilpapurjeveneellä alkoi vajaat kaksi viikkoa sitten Britannian Plymouthista.

Ensimmäisen töyssyisen yön ja tuulisen matkapäivän jälkeen Malizia 2 suuntasi kurssinsa etelään Azorien saariryhmää kohti välttääkseen huonoa säätä.

Thunbergin Twitter-päivityksistä käy ilmi, että olosuhteet Atlantilla ovat välillä olleet odotetun rajut. Sunnuntaina julkaistussa videopäivityksessä Thunberg kertoi kapteeni Casiraghin vierellä, että purjevene matkaa 20–25 solmun eli 37–46 kilometrin tuntivauhtia ja aallot ovat korkeita.

Aiemmassa tviitissään Thunberg kuvailikin elämäänsä aluksella "leiriytymiseksi vuoristoradalla". Hän ei ole kuitenkaan kertonut, että olisi ollut pahasti merisairaana matkan aikana.

Greta Thunberg postaama kuva Twitterissä
Lauantaina 24. elokuuta Greta Thunberg seilasi Malizia 2:lla Newfoundlandin eteläpuolella kovassa aallokossa.Greta Thunberg

Rauhallisempiakin hetkiä on ollut. Alkumatkasta purjeveneen vieressä uiskenteli delfiinejä (siirryt toiseen palveluun). Ensimmäisiin vuorokausiin mahtui myös ainakin yksi tyyni päivä, jolloin matkustajat pelasivat veneessä pelejä ja peseytyivät.

Lisää aiheesta:

Tällaisissa oloissa Greta Thunberg purjehtii Atlantin yli ilmastokokoukseen – Veneessä liikutaan konttaamalla, vessana ämpäri

Aiheesta muualla:

MTV Uutiset: Ilmastoaktivisti Greta Thunbergin purjehdus Atlantin yli ei olekaan kovin ympäristöystävällinen – kilpavene vaatii valtavasti ammattilaisia: "Tietenkin he lentävät sinne" (siirryt toiseen palveluun)