1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Boeing

FT: Venäläisyhtiö haastaa Boeingin oikeuteen lentokieltoon määrätyn 737 Max -konetyypin takia

Lentokoneita vuokraava yhtiö vaatii isoja korvauksia ja konetilauksen perumista.

Boeing
Ethiopian Airlines Boeing 737 Max -konetyypin lentokone Bolen kansainvälisellä lentokentällä Addis Ababaissa
Ethiopian Airlinesin Boeing 737 Max Addis Abebassa huhtikuussa 2019. EPA

Venäläinen lentokoneita vuokraava yhtiö Avia Capital Services on haastanut yhdysvaltalaisen lentokonevalmistajan Boeingin oikeuteen sopimusrikkomuksista koskien lentokiellossa olevaa 737 Max 8 -konetta.

Yhdysvalloissa maanantaina oikeuteen jätetystä kanteesta kertoo talouslehti Financial Times (siirryt toiseen palveluun) (FT).

Avia Capital Services on Venäjän valtionyhtiö Rostecin tytäryhtiö. Tapauksesta on tulossa ensimmäinen Boeingin turmakoneen asiakkaan nostama oikeusjuttu, kertoo FT.

Boeingin valmistamat 737 Max 8 -matkustajakoneet ovat olleet maailmanlaajuisessa lentokiellossa keväästä asti. Koneet määrättiin lentokieltoon sen jälkeen, kun yhteensä 346 ihmistä kuoli konetyypille sattuneissa onnettomuuksissa Indonesiassa ja Etiopiassa.

Venäläisyhtiö haluaa nyt perua 35 Max 8 -konetyypin tilauksen, jonka se teki ennen viime maaliskuun onnettomuuksia. Avia haluaa myös oikeusteitse takaisin maksamansa käsirahan sekä vahingonkorvauksia menetetystä tulosta yhteensä 115 miljoonaa dollaria eli 103 miljoonaa euroa. FT:n mukaan Avia Capital Services haluaa näiden vaatimuksien lisäksi moninkertaisen summan rangaistusluonteisia vahingonkorvauksia.

Lehden mukaan yritys on jättänyt kanteen Cookin piirikunnan tuomioistuimeen Chicagossa, joka on lentokonevalmistajan kotipaikka.

Kanteen mukaan Boeing jätti tahallisesti kertomatta asiakkailleen kyseisen konetyypin lentokelvottomuudesta saadakseen asiakkaat ostamaan lentokoneet.

Kanteessa myös väitetään, että tuhoisat onnettomuudet johtuivat Boeingin huolimattomasta toiminnasta ja päätöksistä sekä viallisen lentokonemallin suunnittelusta. Lisäksi yhtiö salasi kriittistä tietoa Yhdysvaltain lentolupaviranomaiselta.

Asianajaja: Boeing yritti sopia

Avian asianajaja Steven Marks sanoo FT:n haastattelussa, että Boeing yritti sopia kiistan rahalla, mutta summa oli liian pieni.

Marksin mukaan monet asiakkaat ovat olleet häneen yhteydessä samantyyppisten kanteiden nostamisesta. Marks edustaa myös kymmeniä perheitä, joiden omaisia kuoli kahdessa lentoturmassa.

Lentoturmien uhrien omaiset ovat jo tehneet lukuisia korvausvaatimuksia. Kesäkuussa Boeing ilmoitti, että se on valmis korvaamaan uhreille ja heidän yhteisöilleen 90 miljoonaa euroa.

Boeing kertoi heinäkuussa varaavansa kassastaan 4,4 miljardia euroa maksaakseen korvauksia lentoyhtiöille, jotka ovat joutuneet perumaan tuhansia lentojaan ja sekoittaneet aikataulujaan Max 8 -konetyypin ongelmien takia.

Lisäksi Boeing on ilmoittanut 1,5 miljardin euron tappioista seuraavaan tilinpäätökseensä, koska koneita ei ole voitu valmistaa suunniteltua vauhtia. Boeing teki historiansa huonoimman tuloksen kuluvan vuoden toisella neljänneksellä. Tappio oli 2,6 miljardia euroa.

Yhtiö yrittää edelleen korjata turmat aiheuttaneen tietokoneohjelman, joka sai koneen hallintalaitteet toimimaan väärin. Boeingin mukaan konetyyppi voidaan ottaa uudelleen liikenteeseen tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Lue myös:

Boeing teki historiansa huonoimman neljännesvuosituloksen: tappiot kohosivat kolmeen miljardiin, lentokoneiden toimitukset puolittuivat Boeing varautuu maksamaan miljardeja lentoyhtiöille

WSJ: Boeingin turmakonemallin lentokielto voi jatkua ensi vuoteen

Boeingin 737 Max -konemallista on jälleen löytynyt uusi mahdollinen riskitekijä

Lue seuraavaksi