Hyppää sisältöön

Perheen pihalle ilmestyi harvinainen petolintu: nälkäinen merikotka kerää voimia terassilla ja nauttii siika-aterioita – katso video

Ranuan eläinpuiston mukaan on hyvin poikkeuksellista, että merikotka hakeutuu ihmisten läheisyyteen.

Merikotka
On hyvin poikkeuksellista, että merikotka hakeutuu ihmisten läheisyyteen. Videon on kuvannut Minna Partanen.

Ylitorniolaisen Partasen perheen pihapiirissä on viime viikosta lähtien oleillut perin harvinainen vieras, merikotka.

Lintu on todennäköisesti lähtöisin Venäjältä, jossa se on mahdollisesti ollut lemmikkinä. Puolitoista vuotta sitten se ilmaantui Pohjois-Karjalaan. Lintu oli hoidon tarpeessa ja se vietiin Ranuan eläinpuistoon.

Kotka on täysikasvuinen, mutta nuori, arviolta 2–3-vuotias. Sukupuolta ei ole määritelty eikä lintu myöskään ehtinyt saada nimeä Ranualla.

Vapauteen lintu päästettiin Ylitorniolla muutama viikko sitten ja Partasen perheen ihmeteltäväksi merikotka ilmestyi viime viikon keskiviikkona.

– Se tuli tuonne rantaan ja istuskeli veneen keulassa. Seuraavana päivänä me kävimme pyytämässä kalaa. Lintu tuli aivan lähelle ja annettiin sille sitten siika, kertoo Minna Partanen.

Ruokalistalla kalaa ja lihaa

Kaikesta päätellen kala-ateria kelpasi vieraalle hyvin, koska seuraavana päivänä se parkkeerasi Partasen pihamaalle. Lintu istuu tuttavallisesti terassilla tai paviljongin katolla ja viihtyy aurinkotuolissakin. Sadetta se piteli katoksen alla.

– Maanantaiaamuna se oli ikkunan takana puolen metrin päässä seuraamassa, kun tein lähtöä töihin, Minna Partanen kertoo.

Partaset ovat saaneet eläinpuistosta ohjeet ruokkia vierastaan, joka on ilmiselvästi nälkäinen, mutta ei ainakaan tällä hetkellä itse saa pyydystetyksi syötävää.

– Me nyt ruokimme sitä, jotta se voimistuisi. Eläinpuiston asiantuntija uskoo, että kyllä lintu pois lähtee, kunhan se saa kerätyksi voimia ja pystyy taas itse pyydystämään.

Partanen toivoo lähiseudun kalastajilta ja metsästäjiltä apua nälkäisen erikoisvieraan ruokkimiseen.

– Jos vain kala- tai metsäreissuilta jää ylimääräistä, eläinten jätteitä tai muuta, mielellään otamme vastaan.

Hyvin poikkeuksellinen tapaus

Ranuan eläinpuiston mukaan on hyvin poikkeuksellista, että merikotka hakeutuu ihmisten läheisyyteen. Tapauksen erikoisuuden vuoksi asiantuntijat arvioivat, että lintu on voinut olla lemmikkinä. Se saattaisi selittää sen pelottomuuden ihmisiä kohtaan.

Eläinpuiston intendentti Mari Heikkilä sanoo, että nuori merikotka päästettiin vapauteen, koska sille haluttiin hoitovuoden jälkeen antaa mahdollisuus sopeutua luontoon.

Heikkilän mukaan linnun voimistumista seuraillaan jonkin aikaa ja toivotaan, että se pystyy aloittamaan itsenäisen elämän. Jos niin ei käy, eläinpuisto saanee ELY-keskukselta luvan ottaa lintu pysyvästi eläinpuiston asukkaaksi.

Lue lisää:

.
.