1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsäteollisuus

Kuopion Sorsasalossa pidetään päivällä katselmus Finnpulpin sellutehtaan ympäristövaikutuksista

Tehtaan ympäristöluvasta on tullut yhteensä seitsemän muutoshakemusta. Niiden taustalla on yksityishenkilöitä, yhtiö ja yhdistyksiä.

Katselmus pidetään Sorsasalossa alueella, jonne jättitehdasta suunnitellaan. Kuva: Pasi Peiponen / Yle

Korkein hallinto-oikeus tekee päivällä katselmuksen Sorsasaloon suunnitellun biotuotetehtaan ympäristövaikutuksista. Tarkoituksena on selvittää paikan päällä, millaisia vaikutuksia Finnpulpin tehtaalla olisi erityisesti Kallavedelle.

Samalla arvioidaan biotehtaan sijoittumista ympäristöönsä.

Finnpulpin tehdas on saanut Vaasan hallinto-oikeudelta toistaiseksi voimassa olevan ympäristö- ja vesitalousluvan, mutta siitä on tehty seitsemän muutoksenhakua.

Korkein hallinto-oikeus ei ole vielä päättänyt, antaako se muutoksenhakijoille valitusluvan. Valitusluvan saa, jos sen ehdot täyttyvät.

KHO on kutsunut katselmukseen kaikki muutoksenhakijat. He saavat pitää katselmuksessa puheenvuoroja.

Hakemukset tulivat yksityishenkilöiltä ja kolmelta Kallaveden osakaskunnalta. Muutosta hakivat lisäksi Vesiluonnon puolesta ry, Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiri, Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys, Suomen luonnonsuojeluliiton Siilinjärven yhdistys ja Kuopion Rakennussuunnittelu Kauhanen Oy.

Valituslupaa hakeneiden lisäksi katselmukseen on kutsuttu muita henkilöitä ja asiantuntijoita. Paikalla on edustus Pohjois-Savon ely-keskuksesta, Itä-Suomen aluehallintovirastosta, Kuopion kaupungilta ja Siilinjärven kunnalta.

Biotuotetehdasta suunnitellaan Kuopion keskustan pohjoispuolelle, lähelle 5-tietä. Tehdas olisi Kallaveden ympäröimä. Kuva: Yle/Google

Päätösten aikataulu vielä avoinna

Katselmukseen osallistuu tehdashanketta ajavan Finnpulpin edustajia. Paikalle saapuvat toimitusjohtaja Martti Fredrikson ja hankkeen johtaja Timo Piilonen. Seurueeseen kuuluu lakimies.

Katselmus aloitetaan klo 10 alkavalla kokouksella ja maastoon siirrytään myöhemmin päivän aikana. Piilonen odottaa hyvillä mielin ja uteliaana, mitä tuleman pitää.

– Olemme kuuntelemassa ja keskustelemassa. Kyseessä on KHO:n katselmus, joten he määräävät askelmerkit, hän kertoo.

Finnpulpin tiedossa ei vielä ole, millaisella aikataululla mahdollisesta valitusluvasta päätetään.

Kaikkia aiemmin kuultuja tahoja ei ole kutsuttu. Esimerkiksi Kuopion Vedestä kerrotaan, että he eivät ole tulossa paikalle. Syynä on se, että vesilaitos ei ole hakenut muutoksenhakua Finnpulpin Vaasan hallinto-oikeudelta saamaan ympäristö- ja vesitalouslupaan.

– Vaikea sanoa olemmeko lupaan tyytyväisiä, mutta esiin nostamiamme asioita kuultiin ja otettiin huomioon valmisteluvaiheessa, kertoo tuotantopäällikkö Markku Lehtola.

Vesilaitos nosti valmisteluvaiheessa esiin, että se pitää häiriötilanteisiin varautumista erittäin tärkeänä.

Sen lisäksi vesilaitos esitti, että jätevesien purkuputki olisi sijoitettu suunnitelmissa Hietasalon vedenottamon eteläpuolelle. Tämä ehdotus ei kuitenkaan mennyt läpi.

Yle seuraa aloituskokousta ja katselmusta paikan päällä. Kerromme aiheesta TV1:n alueellisessa uutislähetyksessä klo 18.21.

Lue myös:

Finnpulpin miljardiluokan tehdashankkeelle voitto – hallinto-oikeus hylkäsi ympäristöluvasta tehdyt valitukset lähes kokonaan

Hakkuumäärät ylitetään Suomessa vuosi toisensa perään – Kuinka paljon puuta ja rahaa tarvitaan, jos massiiviset selluhaaveet toteutuvat?

Yli tuhat kuopiolaista on ilmoittautunut vastustamaan miljardiluokan havusellutehtaan perustamista kaupunkiin – Finnpulp: "Ihmetyttää"