1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansanäänestykset

Hämeenlinnan toriparkista järjestetty yleisökeskustelu kuumensi täpötäyden Raatihuoneen

Kansalaisäänestystä toriparkista vaativassa kuntalaisaloitteessa on kahden viikon jälkeen yli tuhat allekirjoitusta.

kansanäänestykset
Yleisöä Hämeenlinnan Raaatihuoneen juhlasalissa Toriparkkikeskustelussa elokussa 2019.
Hämeenlinnan Raaatihuoneen juhlasali täyttyi ääriään myöten toriparkkikeskustelussa.Ville Välimäki /Yle

Toriparkki on noussut taas Hämeenlinnassa vilkkaan keskustelun aiheeksi. Kaupungissa kerätään nimiä kuntalaisaloitteeseen kunnallisen neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämiseksi Toriparkin rakentamisesta.

Kuntalaisaloitteen tekijä Outi Yli-Heikkuri halusi aloitteellaan antaa kaupunkilaisille yhden vaikutusmahdollisuuden lisää.

– Nyt yksittäinen kuntalainen voi vaikuttaa siihen, että tällainen neuvoa-antava äänestys voitaisiin järjestää, perustelee Yli-Heikkuri.

Elokuun puolivälissä avatun aloitteen on kahdessa viikossa allekirjoittanut yli tuhat kaupunkilaista.

Neuvoa-antavaa kansanäänestystä ei ole pakko järjestää

Kuntalain (siirryt toiseen palveluun) mukaan vähintään neljä prosenttia 15 vuotta täyttäneistä kunnan asukkaista voi tehdä aloitteen kunnallisen (siirryt toiseen palveluun) kansanäänestyksen järjestämisestä. Jos kannatusta on tarpeeksi, valtuuston on viipymättä tehtävä päätös, toimitetaanko aloitteessa tarkoitettu neuvoa-antava kansanäänestys. Äänestystä ei ole pakko järjestää.

– Hämeenlinnassa se tarkoittaa vähän alle kolmeatuhatta hämeenlinnalaista, avaa Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sari Myllykangas (sd.).

Myllynkangas pitää kansalaisaktiivisuutta tärkeänä asiana, mutta ei usko että kansanäänestys on tarpeen.

– Kaupunkilaiset ovat valinneet meidät päättäjät ja itse uskon siihen, että meidän päättäjämme kyllä kykenevät asiasta päättämään ilman kansanäänestystä, sanoo Myllykangas.

Toriparkista järjestettävää kansanäänestystä esitettiin Hämeenlinnan kaupunginvaltuustossa myös lokakuussa 2017. Esitys kaatui valtuustossa äänin 37-14.

Kuuma keskustelu toriparkista

Hämeenlinnan Raatihuoneen juhlasalissa toriparkkiaiheisen keskustelun väellä oli hikiset oltavat helteisessä elokuun illassa. Myös keskustelun sävy muuttui ajoittain kuumaksi.

Paikalle oli saapunut noin 150 Hämeenlinnan keskustan kehittämisestä kiinnostunutta kaupunkilaista ja osa väestä joutui seisomaan. Hämeenlinnan kaupungin järjestämässä tilaisuudessa oli mahdollista kuulla ja kysyä keskustan kehityssuunnitelmista kaupungin virkamiehiltä.

Yleisökeskustelussa kritisoitiin muun muassa parkkiratkaisun rahoitusmallia ja keskustan suunnittelutyön avoimuutta.

Toriparkkia puolustavissa puheenvuoroissa nousivat esiin keskustan kiinteistöjen investoinnit, jotka ennen toteutumistaan kaipaavat päätöstä toriparkista.

Tutut argumentit niin vastustajilla kuin puolustajillakin

Tilaisuuden päätyttyä yrittäjä Susanna Lohjelm sanoi toivoneensa keskustelua asiapohjalta. Varsinaisesti uutta tietoa ilta ei hänelle tarjonnut.

– Olen tietoinen siitä, missä mennään, sanoo Hämeenlinnan Yrittäjien puheenjohtajana toimiva Lohjelm.

Lohjelmin vieressä istunut Anne Ranta-Eskola on Hämeenlinnan Keskustalon hallituksen jäsen ja uskoo toriparkin olevan hyvä ratkaisu torin läheisille taloyhtiöille.

– Se mahdollistaa asukkaiden kannalta edullisempia asuinkustannuksia, kun kiinteistöjä pystytään kehittämään esimerkiksi ullakkorakentamisen avulla.

Kuntalaisaloitteen tekijä Outi Yli-Heikkuri kuvaa käytyä keskustelua värikkääksi.

– Aika lailla samat, tutut argumentit niin vastustajilla kuin puolustajillakin. Ei tämä minua vielä vakuuttanut toriparkin tarpeellisuudesta, jatkaa Yli-Heikkuri.

– Minusta on väärä lähestymistapa, että kehitetään kaupunkia autojen ehdoilla.

Tilaisuudessa nousi esiin useaan otteeseen, että Toriparkki valmistunee joka tapauksessa vasta vuonna 2035.

– Silloin maailma on aika erilainen. Luulen, että olemme tämän parkkitalon suhteen auttamattomasti myöhässä, pohtii Yli-Heikkuri.

Kaupungin keskustan kehittäminen ja pysäköinti linkittyvät yhteen

Useita vuosia suunnitelmissa ollut toriparkin rakentaminen liittyy Hämeenlinnan keskustan keskitettyyn pysäköintiratkaisuun. Kaupungin keskustaan suunnitellut uudet rakennukset vaativat toteutuakseen asemakaavamääräysten mukaiset pysäköintipaikat, jotka sijoitettaisiin toriparkkiin.

Ylen vaalikoneeseen ennen vuoden 2017 kunnallisvaaleja vastanneet hämeenlinnalaisehdokkaat vastustivat toriparkin rakentamista. Kyselyiden perusteluissa vastustajat ovat pitäneet toriparkkiratkaisua liian kalliina. Moni ei kyselyssä liioin uskonut sen kannattavuuslaskelmiin ja yksityisen rahoituksen saamiseen.

Lue lisää:

Toriparkki kuumentaa Hämeenlinnan poliittisen syksyn

Keskustele: Hämeenlinnassa väännetään toriparkista – näin vastaavat kaupunginarkkitehti, kaupunkikeskustan yhdistyksen puheenjohtaja ja toriparkin vastustaja

Toriparkki pysyy Hämeenlinnan kantakaupungin yleiskaavassa (2018)

Kysely: Hämeenlinnan valtuustolta tyrmäys torinalusparkille (2015)

Lue seuraavaksi