Merikotka teki poikasennätyksen – entinen ennätys rikkoutui yli 50 poikasella

Merikotkalla menee nyt hyvin. Uljas petolintu poistettiin Suomen uhanalaisten lajien listalta aiemmin tänä vuonna.

merikotka
Merikotka
Merikotkakanta heikentyi aiemmin ympäristömyrkkyjen seurauksena, mutta nyt tilanne on kohentunut.John Gooday / AOP

Merikotkia syntyi tänä vuonna ennätysmäärä Suomessa. Ympäristöjärjestö WWF:n merikotkatyöryhmä laski 558 poikasta.

Tosiasiassa syntyneitä merikotkia on vielä enemmän, koska kaikkia poikasia ei löydetä. Merikotkan edellinen poikasennätys oli vuodelta 2017. Silloin laskettiin 502 poikasta.

WWF:n mukaan pesivien merikotkaparien lukumäärä ei ole lisääntynyt viime vuosina Suomessa.

– Se tarkoittaa, että tämän vuoden ennätyksellinen poikasmäärä johtuu hyvistä pesimäolosuhteista, sanoo WWF:n merikotkatyöryhmän seurantavastaava Heikki Lokki järjestön tiedotteessa.

WWF kertoo, että Suomenlahdella sekä Etelä- ja Keski-Suomessa paljastuu vuosittain joitakin uusia merikotkan pesimäpaikkoja.

Sen sijaan rannikkoalueilla ja saaristossa merikotkakannan kasvu on pysähtynyt. Pohjois-Suomessa kanta on vakaa. Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan maakunnista ei ole löytynyt yhtään merikotkan pesää.

Suojelutoimet elvyttivät merikotkakannan

Merikotkakanta kitui ympäristömyrkkyjen takia 1960- ja 70-luvuilla. Esimerkiksi vuonna 1975 kuoriutui vain neljä poikasta.

WWF perusti asiantuntijoista ja lintuharrastajista koostuvan merikotkatyöryhmän vuonna 1972. Työryhmän tavoitteena oli pelastaa merikotka.

1980-luvulla merikotkan poikasia alkoikin syntyä selvästi enemmän, kun lintujen talviruokinta aloitettiin ja myrkyt kiellettiin.

Aiemmin tänä vuonna merikotka poistettiin Suomen uhanalaisten lajien listalta. Nyt merikotka luokitellaan elinvoimaiseksi lajiksi.

Merikotkannan seurantaan ja suojeluun liittyvä kenttätyö on siirtymässä WWF:ltä Sääksisäätiölle.

Oheisella videolla näytetään, kuinka merikotka voi nykyään olla uudenlainen vieras myös omakotitalon pihapiirissä. Jutun ylitorniolaisesta merikotkasta voit lukea tästä:

Perheen pihalle ilmestyi harvinainen petolintu: nälkäinen merikotka kerää voimia terassilla ja nauttii siika-aterioita – katso video

Merikotka
On hyvin poikkeuksellista, että merikotka hakeutuu ihmisten läheisyyteen. Videon on kuvannut Minna Partanen.

Lue lisää:

Merikotkien lisääntyminen aiheuttaa ristiriitoja Ahvenanmaalla ja nyt pohditaan, kumpi väistää: kotka vai ihminen