Väestö ikääntyy ja rakennukset vaativat korjausta – Porin taloustilanne ei ole Suomessa ainoa laatuaan

Lounais-Suomessa huonoja tuloksia ovat viime vuonna tehneet Porin lisäksi muun muassa Rauma, Turku ja Salo.

kuntatalous
Porin kaupungintaloa pääovet
Porissa on edessä isot säästötoimet.Antti Laakso / Yle

Porin kaupungin pahasti alijäämäiseksi jäävä tulos johtuu asiantuntijan mukaan sekä kasvaneista menoista että tulorekisterin ongelmista.

Kaupunki arvioi tällä hetkellä, että alijäämä tulee olemaan melkein 24 miljoonaa euroa. Tästä noin 10 miljoonaa euroa saataneen ensi vuoden aikana takaisin. Syynä on tulorekisteriin liittyvät ilmoitusongelmat, joiden takia kaikki verotulot eivät näy kaupungin kassassa tämän vuoden aikana.

– Tulorekisterin ongelmat ovat yksi syy suuriin alijäämiin, mutta iso tekijä ovat myös kuntien kasvaneet menot, kertoo pääekonomisti Minna Punakallio Kuntaliitosta.

Jos tulorekisterin ongelmat sivuutetaan, on alijäämän määrä silti noin 14 miljoonaa euroa. Määrä on sama kuin vuonna 2018.

Miten Porin talous korjataan?

Porin kaupungin valtuustoryhmät kokoontuivat maanantaina seminaariin, jossa kaupungin talouslukuja käytiin läpi. Yksityiskohtia ei vielä tiedetä, mutta viesti on kuitenkin selvä: säästöjä tarvitaan.

– Perinteisesti yksityistämisellä on saatu säästöjä ja toimintoja tehostettua. On selvitettävä, mikä on järkevää toteuttaa omalla henkilökunnalla ja mikä ei, pohtii Porin kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Anttivesa Knuuttila.

Vasemmistoryhmän puheenjohtaja Raisa Ranta kertoo olevansa tiukkana siitä, ettei Porissa leikata varhaiskasvatuksesta tai opetuksesta.

– Myös perusturvan kohdalla täytyy olla tarkkana, mistä leikataan. Pitää miettiä, kannattaako joihinkin palveluihin jopa satsata, jotta säästetään oheispalveluissa. Esimerkiksi lastensuojelu voi olla tällainen palvelu.

Vuonna 2016 Pori lomautti suuren osan kaupungin työntekijöistä huonon taloustilanteen takia. Päätöstä kritisoitiin voimakkaasti, eikä säästöjä lopulta kertynyt juurikaan.

– Lomautuksista ei tällä kertaa ole ollut puhe. Sellaisia en myöskään enää tule hyväksymään, Raita sanoo.

Valtionosuuksien määrä kasvanee ensi vuonna

Pori ei missään nimessä ole ainoa Suomen kunta, jossa talous on pakkasella.

Vuonna 2018 esimerkiksi Rauma teki 16 miljoonan, Turku 50 miljoonan ja Salo 15 miljoonan euron alijäämän.

Kuntien kasvaneista menoista Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio mainitsee erityisesti sosiaali- ja terveysmenot sekä investointimenot.

– Väestö ikääntyy, jolloin sote-palveluiden kysyntä kasvaa. Selkeästi ovat kasvaneet myös investointimenot, kun esimerkiksi kouluja ja terveyskeskuksia täytyy peruskorjata.

Yksi kuntien menoja lisännyt tekijä on ollut valtionosuuksien pienentyminen. Tähän on todennäköisesti luvassa helpotusta ensi vuonna. Esimerkiksi Pori on saamassa vuonna 2020 lähes 20 miljoonaa euroa enemmän valtionosuuksia kuin tänä vuonna (siirryt toiseen palveluun).

– Tämä on tietysti helpottava asia. Kunnissa tulee kuitenkin muistaa, että valtionosuuspotit kannattaa käyttää nimenomaan talouden korjaamiseen, eikä uusiin hankintoihin, Punakallio muistuttaa.

Valtuustoryhmien puheenjohtajat kokoontuvat neuvottelemaan Porin ensi vuoden talousarviosta kahden viikon kuluttua. Talousarviosta ja vuoden 2020 veroprosenteista päätetään kaupunginvaltuuston marraskuun kokouksessa.

Aiheesta aiemmin:

Porin talous pahasti pakkasella – avuksi tarvitaan rakenteellisia korjausratkaisuja