1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. poliisi

Poliisi ampui miehen Helsingin Käpylässä heinäkuussa – tutkinnanjohtajan mukaan kyseessä oli hätävarjelutilanne, esitutkintaa ei aloiteta

Mies uhkasi poliiseja ampuma-aseeksi muunnetulla starttipistoolilla.

Poliisi sai heinäkuun lopulla hälytyksen kerrostaloasuntoon, josta oli kuulunut miehen ja naisen riitelyä. Kuva: Ville Tapio / Yle

Syyttäjä ei aloita esitutkintaa poliisin ampuma-aseen käytöstä tapauksessa, jossa poliisi ampui kuoliaaksi miehen Helsingin Käpylässä viime kuussa.

Syyttäjä-tutkinnanjohtajan mukaan kyseessä oli hätävarjelutilanne ja poliisin aseenkäyttö oli perusteltua.

Poliisi sai heinäkuun viimeisenä lauantaina hälytyksen kerrostaloasuntoon, josta oli kuulunut miehen ja naisen riitelyä. Kun partio meni sisälle asuntoon, olohuoneessa ollut mies otti esille aseen ja uhkasi sillä poliiseja.

Poliisin mukaan mies ei suostunut luopumaan aseestaan, vaan uhkasi sillä toista poliisimiehistä. Silloin tämän partiokaveri ampui miestä kohti kaksi laukausta.

Laukaukset osuivat miestä ylävartaloon, ja elvytysyrityksistä huolimatta mies kuoli tapahtumapaikalle.

"Ei mahdollisuutta toimia toisin"

Tutkinnanjohtajana toimineen kihlakunnansyyttäjä Tarmo Tannerin mukaan asiassa tehtiin esiselvitys, jonka perusteella poliisimiehiä ei ole syytä epäillä rikoksesta.

– Kyseessä on ollut välitöntä ja vakavaa vaaraa toisen hengelle ja terveydelle aiheuttavan henkilön toiminnan pysäyttäminen. Käytetty voimakeino on ollut puolustettava ja nopeassa tilanteessa lievin mahdollinen eikä tilanteessa ole ollut mahdollisuutta toimia toisin, syyttäjä sanoi tiedotteessa.

Poliisi on epäillyt aseella uhannutta miestä ainakin yhdestä murhan yrityksestä. Asia ei etene tuomioistuimeen, koska mies on kuollut.

Syyttäjän mukaan miehen hallusta takavarikoitu ase oli starttipistoolista muunnettu toimintakuntoinen ampuma-ase, joka oli varustettu omavalmisteisilla luotipatruunoilla.

Poliisi käyttää ampuma-asetta harvoin

Poliisin aseenkäytön on arvioitu olevan Suomessa melko harvinaista muihin maihin verrattuna.

Poliisiammattikorkeakoulun selvityksen mukaan vuosina 2003-2013 poliisi ampui 122 laukausta, eli reilut kymmenkunta laukausta vuodessa.

Viimeksi ennen Käpylän tapausta poliisin luotiin kuoli ihminen Lempäälässä viime vuoden huhtikuussa. Silloin takaa-ajotilanne päättyi laukausten vaihtoon poliisin ja parikymppisen miehen välillä. Yksi poliiseista sai osuman ylävartaloon ja kasvoihin, minkä jälkeen poliisi ampui miestä ja tämä kuoli vammoihinsa. Syyttäjä katsoi poliisien toimineen hätävarjelutilanteessa.

Poliisi saa käyttää asetta vain, kun kyseessä on välitöntä ja vakavaa vaaraa toisen hengelle tai terveydelle aiheuttavan henkilön toiminnan pysäyttäminen, eikä lievempää keinoa ole käytettävissä.

Aiheesta aiemmin:

Uutta tietoa Käpylän ampumistapauksesta: Mies oli uhannut poliisipartiota ampuma-aseella tai starttipistoolilla

Yksi henkilö kuoli, kun poliisi ampui kotihälytystehtävän yhteydessä Helsingissä – poliisilla korkea kynnys käyttää asetta