1. yle.fi
  2. Uutiset

Sieviläisperheen metallinetsimellä tekemät löydöt varmistumassa rautakauden asuinpaikaksi

Arkeologiset tutkimukset alkoivat, kun isä ja poika löysivät metallinetsimellä rautaisia ja pronssisia esineitä. 

rautakausi
Sievin Kiurunkankaalta löytyi syksyllä 2018 merkkejä rautakautisesta polttokalmistosta.
Sievin Kiurunkangas on ollut viime syksystä lähtien arkeologien mielenkiinnon kohteena.Kaje Komulainen / Yle

Sievin Kiurunkankaan arkeologiset löydökset ovat vahvistumassa rautakautiseksi asuinpaikaksi. Alun perin uskottiin, että harrastajien tekemät löydöt viittaavat rautakaudelle ajoittuvaan polttokalmistoon. Nyt kuitenkin näyttää, että Kiurunkankaalla on ollut pitkäaikainen asuinpaikka.

– Tutkimustulosten perusteella näyttää ilmeiseltä, että kalmiston sijaan Kiurunkankaalla on laaja ja pitkäikäinen asuinpaikka, sillä mitään hautauksiin viittaavaa ei ole löytynyt. Tämä on kuitenkin yhtä lailla kiinnostava tulos, sillä kalmistojen tapaan, myöskään rautakauden asuinpaikkoja ei juuri tunneta Pohjois-Suomen alueelta , kertoo kaivauksia johtava arkeologi Ville Hakamäki tiedotteessa.

Arkeologisissa kaivauksissa on tallennettu jo yli tuhat löytöä, mutta aineistoa odotetaan ilmaantuvan vielä lisää. Löytöjen perusteella alueella on ollut ihmisiä tuhansien vuosien ajan.

Aineisto pitää sisällään pieniä metalliesineen kappaleita, muun muassa metalliastiasta peräisin olevia pronssilevyn kappaleita ja pronssisen kiinnitysrenkaan. Paikalta on löytynyt myös raudan valmistuksesta kertovaa kuonaa.

– Ilmeisesti paikalla on ollut asutusta, ensin kivikaudella ja myöhemmin vielä rautakaudella, toteaa Hakamäki.

Lintua muistuttava pronssinen eläinriipus, jossa on kaksi reikää ja viiden kiinnityslenkin sarja alapinnalla.
Pronssisessa eläinriipuksessa on kaksi reikää ja viiden kiinnityslenkin sarja alapinnalla. Riipuksia tai muita osia ei löydetty. Esine muistuttaa itäisiä eläinriipuksia.Sievin kunta

Löytöjen lisäksi alueelta on paikannettu tulisija. Rakenne erottuu maaperästä pienialaisena kivikehänä, jonka yhteydessä on havaittavissa merkkejä tulenpidosta.

Tulisijasta paikannettu löytöaineisto viittaa todennäköisimmin rautakauteen, joskin ilmiön tarkka ajoitus selviää vasta myöhemmin.

Kivikaudesta kertova aineisto puolestaan pitää sisällään muun muassa kvartsi-iskoksia, palaneita luun kappaleita ja keramiikkaa, jotka ovat tyypillistä tälle aikakaudelle kuuluvaa esineistöä.

Tutkimukset alkoivat, kun sieviläinen perhe löysi lokakuussa alueelta metallinetsimellä muun muassa rautaisia ja pronssisia koriste-esineitä sekä muinaisia kirveitä.

Oulun yliopisto aloitti tutkimukset alueella 19. elokuuta 15 arkeologin ja arkeologian opiskelijan voimin. Kiurunkankaalle on avattu noin 60 neliömetrin laajuinen pääkaivausalue ja useita pienempiä koekuoppia.

Lue lisää:

Isän ja poikien etsintäretki paljasti rautakautisia polttohautoja Sievissä

Lue seuraavaksi