1. yle.fi
  2. Uutiset

Jeffrey Epsteinia hyväksikäytöstä syyttävä nainen: "Hän on pelkuri" – miljonäärin oikeusjutun viimeiset kuulemiset käydään tänään

Epsteinin asianajajat kyseenalaistivat kuulemisessa ruumiinavausraportin tulkinnan liikemiehen itsemurhasta.

Jeffrey Epstein
Syyttäjä Berman ja Jeffrey Epstein
Syyttäjä Geoffrey Berman osoitti Epsteinin kuvaa heinäkuisessa tiedotustilaisuudessa. Jason Szenes /EPA

Yhdysvalloissa yksi liikemies Jeffrey Epsteinia hyväksikäytöstä syyttäneistä naisista sanoo olevansa äärimmäisen vihainen ja surullinen siitä, että liikemies teki itsemurhan ennen oikeudenkäyntiä.

– Tästä syystä hän on pelkuri, sanoi oikeuskäsittelyssä puhunut Courtney Wild tilannetta seuraavan The Washington Post (siirryt toiseen palveluun) -lehden mukaan.

Wild on kertonut, että Epstein käytti häntä seksuaalisesti hyväksi hänen ollessa 14-vuotias.

Wild on yksi niistä henkilöistä, jotka ovat tulleet omalla nimellään julkisuuteen.

Courtney Wild
Courtney Wild on syyttänyt Epsteinia hyväksikäytöstä.Jason Szenes / AOP

Wildin puheenvuoro on osa Epsteinin oikeusjutun viimeistä kuulemista.

Tarkoituksena on kuulla molempien osapuolten asianajajia sekä Epsteinia hyväksikäytöstä syyttäviä naisia. Mediatietojen mukaan useat naiset kävivät vuorotellen puhumassa oikeudessa.

– Hän ryösti minulta unelmani ja mahdollisuuteni tavoitella haluamaani uraa, sanoi Jennifer Araoz uutistoimisto AP:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Hän on syyttänyt liikemiestä raiskauksesta tämän asunnolla New Yorkissa silloin kun hän oli 15-vuotias.

– He antoivat tämän miehen tappaa itsensä. Samalla he tappoivat monelta mahdollisuuden saada oikeutta, Araoz sanoi.

Virginia Roberts Giuffre sanoi työskennelleensä Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin Mar-a-Lago klubilla Floridassa silloin, kun hänet rekrytointiin tekemään Epsteinille seksuaalisia palveluita. Hän oli tuolloin 15-vuotias.

Osa naisista puhui tiistaina oikeudelle anonyyminä.

Paikalle odotetaan jopa 30 naista, ja heistä osa on ilmoittanut antavansa lausunnon joko itse tai asianajajansa välityksellä.

Puolustuksen asiantuntija löysi Epsteinin vammoista merkkejä henkirikoksesta

Epsteinin asianajajat kyseenalaistivat kuulemisessa ruumiinavausraportin tulkinnan liikemiehen itsemurhasta. Puolustus kertoo Epsteinin perheen palkanneen asiantuntijan, jonka mielestä Epsteinin niskavammat ovat yhdenmukaisia henkirikoksen kanssa.

Liittovaltion tuomari Richard M. Berman sanoi aiemmin, että Epsteinin kuolema oli ”yllättävä käänne” ja että naiset on pyydetty puhumaan kuulemiseen ”heidän oleellisten kokemustensa takia”, kertoo The Washington Post.

Syyttäjät ilmoittivat viime viikolla luopuvansa Epsteinia vastaan nostetuista syytteistä tämän kuoleman takia.

Liittovaltion tuomari Richard M. Berman määräsi (siirryt toiseen palveluun) silti oikeusjutussa kuulemisen tapauksen saaman valtaisan huomion vuoksi.

Liikemies hirttäytyi sellissään

Epstein löydettiin kuolleena vankilasta elokuun alussa. Hän oli 66-vuotias. Kuolinsyyksi on vahvistunut ruumiinavausraportin mukaan itsemurha hirttäytymällä.

Epstein pidätettiin heinäkuussa epäiltynä alaikäisten tyttöjen seksikaupasta 2000-luvun alussa Manhattanilla ja Floridassa. Epstein kiisti syytökset.

Epstein vältti vastaavan liittovaltiotason oikeuskäsittelyn Floridassa vuonna 2007. Tuolloin hän tunnusti syyllisyytensä alaikäisten prostituutiota koskeviin rikoksiin ja hänet merkittiin seksuaalirikollisten rekisteriin Floridassa.

Vastineena tunnustuksestaan hän sai lievän tuomion ja pystyi jatkamaan työntekoa sekä poistumaan päivisin vankilatiloista 13 kuukauden vankeustuomionsa ajan.

Epstein maksoi tuolloin alaikäisille uhreilleen korvauksia.

Epstein teki uuden testamentin päiviä ennen kuolemaansa

Epstein teki testamentin vain kaksi päivää ennen kuolemaansa. Siinä hän siirsi yli Reutersin mukaan koko omaisuutensa, 577 miljoonaa dollaria eli noin 520 miljoonaa euroa varoistaan rahastoon Yhdysvaltain Neitsytsaarilla.

Vaikka liittovaltion tason oikeusjuttua Epsteinia vastaan ollaan nyt sulkemassa, useat naiset ovat jo hakeneet oikeutta siviilikanteiden muodossa.

Varojensiirto rahastoon voi hankaloittaa vahingonkorvausten hakemista Epsteinin kuolinpesältä.

Kuolema käynnisti useita tutkintoja

Oikeusministeri William Barr on vakuuttanut, että syytteet Epsteinin rikoskumppaneita vastaan tutkitaan ja että uhrit saavat oikeutta.

Myös New Yorkissa sijaitseva vankila on saanut kritiikkiä toimintansa vuoksi.

Barrin mukaan Metropolitan Correctional Center -vankilan toiminnasta on löytynyt useita vakavia epäkohtia.

Barr myös poisti Yhdysvaltain vankeinhoitolaitoksen virkaa tekevän johtajan tehtävästään,

Epsteinia vankilassa valvoneet kaksi vanginvartijaa pidätettiin virasta. Myös vankilan johtaja siirrettiin toisiin tehtäviin.

Lue myös:

Media spekuloi prinssi Andrew'n ja alaikäisten tyttöjen hyväksikäytöstä epäillyn Epsteinin tuttavuudella – Prinssi järkyttyi vihjailuista

Lue seuraavaksi