Siirtäisitkö paperisi Turkuun? – Perheet Singaporesta, Liettuasta, Intiasta, Albaniasta ja Latviasta ovat siihen valmiita, jos töitä löytyy

Erityisalojen osaavien ammattilaisten pulasta kärsivä Turku rekrytoi kaupunkiin kilpailun avulla kansainvälisiä talentteja.

Turku
Aikuisia ja lapsia on puun edessä.
Osalla Turussa vierailleista on jo käynnissä rekrytointikeskustelut. Osa saa kotimaahansa tietoja avoimista työtehtävistä. Tarja Hiltunen / Yle

Taapero äkkää pellon laidalla hauskan kurpitsakasan. Hän lähtee kaksivuotiaan innokkain askelin pois kuvaustilanteesta. Äiti säntää perään. Kohta toinen lapsi tahtoo vessaan. Äiti tarttuu tyttöä kädestä ja parivaljakko poistuu läheiseen rakennukseen.

Pihamaalle jäljelle jääneet jäävät kohentamaan vaatetustaan ja suoristamaan tuulen pörröttämiä hiuksiaan. Muutama pienempi osallistuja on väsähtänyt iltapäivän tunteina ja nukkuu vanhempansa sylissä. Eloisa ja iloisesti englantia pulputtava joukko ottaa toisiinsa kontaktia.

Karkulaiset palaavat ja kohta turkulaisen puutarhan pihapuun edessä kuvaan tallentuu mahdollisesti tulevia suomalaisia.

Kevään aikana järjestetyllä Talent Call Turku (siirryt toiseen palveluun) - kilpailulla etsittiin Suomeen kipeästi kaivattua osaavaa työvoimaa. Hakemuksia saapui 1011 yhteensä 75 eri maasta. Työnteko kaukana pohjoisessa kiinnosti erityisesti tekniikan alan osaajia. Juuri heitä kaivataan joka puolella maailmaa.

Viisi voittajaperhettä tutustui elokuisen viikon aikana Turun seudun yrityksiin, kouluun ja päiväkotiin sekä alueen nähtävyyksiin. Kuudes perhe, iranilainen Taefin pariskunta ei kyseisenä ajankohtana Turkuun päässyt.

Sovelluskehittäjä Audrey Kow Singaporesta

Mies ja nainen seisovat puun edessä.
Ryan Ho ja Audrey Kow ihastuivat Suomen vierailullaan Nauvoon. Tarja Hiltunen / Yle

Singaporelaiset Audrey Kow ja miehensä Ryan Ho kertaavat turkulaisen postilaatikon edessä tapahtunutta. Pariskunta oli postittamassa korttia sukulaisilleen Singaporeen. Keltaisen laatikon edessä iski epävarmuus siitä, onko paikka oikea.

– Voitko kuvitella, viereen tuli joku, joka kysyi voiko auttaa, Audrey lähes kuiskaa hämmästyneenä.

Audreyn mukaan kukaan ei huomioisi Singaporessa apua kaipaavaa turistia.

Turkulaiseen ystävällisyyteen ihastunut nuoripari ei etukäteen tiennyt Turusta tai edes Suomestakaan juuri mitään. Yritysvierailut ja varsinkin Ryania ihastuttanut retki Nauvoon saavat kiitosta.

Audrey Kow työskenteli kuusi vuotta kemistinä kemianteollisuudessa, mutta vaihtoi vuosi sitten alaa ja on nyt web-sovelluskehittäjä. Koodaus vei mukanaan ja sen alan töitä hän toivoo löytävänsä Turun seudulta.

Ryan Ho puolestaan toimii tällä hetkellä henkilöstöpäällikkönä Singaporen satamassa. Kysymys kiinnostaisiko työ Turun satamassa, saa miehen naurahtamaan.

– Singaporen satama on maailman suurimpia, joten kokoeroa on. Mutta miksi ei?

Suomalaisista sanoista mieleen ovat jääneet moi moi, hauska tavata ja kiitos.

Huoltoinsinööri Andrius Dvinelis Liettuasta

Nainen ja mies seisovat puun edessä vauva sylissään.
Viktorija Zepnickaiten ja Andrius Dvinelisin Vainius-poika täytti vuoden perheen palatessa Liettuaan. Tarja Hiltunen / Yle

Liettualainen Andrius Dvinelis haukottelee leveästi. Suomen reissulla hänen ja vaimonsa Viktorija Zepnickaiten mukana oleva 11-kuukautinen Vainius-poika saa hampaita ja on valvottanut vanhempiaan. Andriuksen mukaan puhkeamassa on pojan kahdeksas hammas.

Talent Call Turku -kilpailu osui Vilnassa asuvan huoltoinsinöörin silmiin Facebookista.

– Facebookissa pyörii paljon työtarjouksia muun muassa Saksasta ja Hollannista, mutta Suomessa kiinnostavat samanlaiset arvot, selittää Andrius osallistumistaan kisaan.

Maamarkkinointi on onnistunut Liettuassa, kun Andrius luettelee Suomeen liitettyjä superlatiiveja: turvallisin, onnellisin, puhtain ja ympäristöystävällisin. Turusta hän tiesi kaupungin vanhan pääkaupunki-nimityksen.

Seitsemän vuotta lääketeollisuuden parissa työskennellyt Andrius Dvinelis kaipasi haasteita, joten vaimo Viktorija patisti miestään hakemaan jotain uutta. Viktorija itsekin on palaamassa työelämään. Hän on molekyylibiologi ja genetiikan tutkija.

Hampurilainen. Se on ensimmäinen suomenkielinen sana, jonka Andrius Turussa oppi. Hän seisoi täkäläisen hampurilaiskioskin edessä ja tutki tarjontaa. Ainut sana, jonka hän ymmärsi, oli hampurilainen.

Ohjelmistokehittäjä Jinu John Intiasta

Nainen ja mies seisovat puun edessä kaksi lasta sylissään.
Meera Babyn ja Jinu Johnin lapset Ashley ja Jonathan olivat mukana Talent Call Turku -hakuvideolla. Tarja Hiltunen / Yle

Ensin esitellään perheen jalokivet, kuten intialainen Jinu John lapsiaan kutsuu. Kuusivuotias Jonathan antaa neuvoja, miten hänen nimensä lausutaan. Kolmevuotias Ashlyn on seurannut tarkkaan aikuisten toimia . “Ticket please”, sanoo tyttö nauhurin kanssa lähestyvälle toimittajalle. Lupa haastatteluun heltiää heti, kun leikkilippu vaihtaa omistajaa.

Kochin kaupungissa asuvat senior ohjelmistokehittäjä Jinu John ja ohjelmistokehittäjä Meera Baby sanovat kutsun Turkuun olleen unelmien täyttymys.

Suomessa työskennellyt kollega kertoi Jinulle ja tämän nelihenkiselle työtiimille Talent Call Turku -kilpailusta. Ryhmä kaivoi kännykkänsä esille ja jokainen näpytteli hakemuksensa kymmenessä minuutissa. Jinu sanoo olleensa onnensa kukkuloilla, kun valinta osui häneen.

– Uskokaa minua, lahjakkaita ihmisiä Intiassa riittää, sanoo paljon kansainvälisiä projekteja tehnyt mies.

Meera Baby on ollut lasten kanssa kotona, mutta on palaamassa työelämään.

Suomesta he tiesivät puhtaan hanaveden, joka on paikan päällä maistettuna maailman parasta. Turku saa kehuja puhtaudesta ja suomalaiset onnellisuudestaan.

Kymmenen vuotta naimisissa ollut pariskunta kehuu vuolaasti Turun vierailun järjestelyjä. Vierailut päiväkotiin ja kouluun ovat olleet kiinnostavia. Jinun haaveena on perustaa oma yritys, joten yritysvierailujen isännät saavat kuulla häneltä lukuisia kysymyksiä.

Haastattelu päätetään suomeksi. Sekä Jinu John, Meera Baby että Jonathan sanovat hei, hauska tutustua ja kiitos. Ashley tyytyy sanomaan hi, josta ei ole pitkä matka hei-sanaan.

Ohjelmistokehittäjä Yllka Curri Albaniasta

Nainen ja mies seisovat puun edessä kaksi lasta sylissään.
Edon-poika toivoo pääsevänsä Turussa syöttämään ankkoja sisarensa Sindin ja vanhempiensa Yllka ja Afrim Currin kanssa. Tarja Hiltunen / Yle

Suomen heikentyneet Pisa-tulokset eivät ole kantautuneet Albanian Tiranaan, niin ylistävästi kehuu ohjelmistokehittäjä Yllka Curri suomalaista koulutusjärjestelmää. Se oli suurin syy, miksi Yllka haki mukaan Talent Call Turku -kisaan. Hän toivoo neljävuotiaalle Sindille ja kaksivuotiaalle Edonille hyvää tulevaisuutta. Albaniassa se ei onnistuisi. Suomi on Yllkan mielestä paras maa kasvattaa lapsia.

– Suomessa asunut ystävä kehotti osallistumaan. Katsoin videoita kaupungista ja rakastuin heti, kuvaa Yllka ensikosketustaan Turkuun.

Aviomies Afrim Curri seuraa tarkkaan turkulaisen puutarhan toimintaa. Tilitoimistoyrittäjänä toiminut mies on opiskellut viime vuodet maataloutta ja alan vaihto kiinnostaa. Jos Afrim tulevaisuudessa työntää sormensa suomalaiseen multaan, Tiranaan jää myös kaksi matkamuistomyymälää.

Suomalaiset ovat mutkattomia tervehtijöitä. Currin perheen suomen sanavarastoon on jäänyt moi moi moi. Kolmeen kertaan sanottuna.

Brändiasiantuntija Maris Staris Latviasta

Nainen ja mies seisovat puun edessä kahden lapsen kanssa.
Starisin perhe toivoo pääsevänsä jatkamaan yhteistä harrastustaan kansantanssia myös Turussa. Tarja Hiltunen / Yle

Uudet haasteet kiinnostavat myös latvialaista brändiasiantuntija Maris Starista, joka on johtanut omaa mainos- ja markkinointitoimistoaan pari vuosikymmentä. Mãrupe-nimisessä kaupungissa lähellä Riikaa asuva Maris löysi Talent Call Turku -kilpailun Facebookista.

– Toivomme pystyvämme yhdistämään työ- ja perhe-elämän, lapset saavat olla lapsia mahdollisimman pitkään, sanoo Maris.

Vaimo Ilze Stare työskentelee pankissa digitaalisten palveluiden kehittäjänä. Lapsista kahdeksanvuotias Sofija on juuri suorittanut ensimmäisen luokan. Neljävuotias Betija harrastaa muun perheen mukana luonnossa liikkumista ja kansantansseja.

Turussa kiinnostaa historia. Turku–Riika-lentoyhteyskin on plussaa. Vanhemmat kehuvat kaupungin monipuolisia koulutusmahdollisuuksia.

Perhe on opetellut suomea matkapuhelimen käännössovelluksen avulla. Vanhemmat uskovat lasten opettavan heille parhaiten uutta kieltä.

Perheet ovat nyt palanneet kotimaihinsa. Osa on ehtinyt aloittaa keskustelut heitä kiinnostavien yritysten edustajien kanssa. Osa saa säännöllisesti Turusta tietoa mahdollisista työpaikoista.

Lue lisää:

Tekniikan alan osaajia houkutelleen kilpailun voittajat valittu – voittajat 6:sta eri maasta tulevat Turkuun elokuussa

Yli 1000 huippuosaajaa 76:sta eri maasta haluaa Turkuun töihin – tekniikan alan kutsukilpailu on uusi tapa houkutella tekijöitä Suomeen