Britannian oppositiopuolueet yrittävät estää sopimuksettoman brexitin kaikin keinoin – Corbynilta pyyntö myös konservatiiveille

Parlamentti palaa ensi viikolla kesälomalta pohtimaan Britannian tulevaisuutta ja eroa EU:sta.

Britannian politiikka
Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn lähti töihin Lontoossa 27. elokuuta.
Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn lähti töihin Lontoossa 27. elokuuta. Will Oliver / EPA

Britannian oppositiopuolueista työnväenpuolue, Skotlannin kansallispuolue, liberaalidemokraatit, vihreä puolue sekä keskustalainen Independent Group for Change sopivat yrittävänsä estää sopimuksettoman brexitin esimerkiksi lakiesityksillä tai vaatimalla hallituksen luottamusäänestystä.

Puolueiden keskusteluja tiistaina johti työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn. Hänen mukaansa puolueet aikovat tehdä kaikkensa sopimuksettoman EU-eron estämiseksi.

Corbyn suunnitteli luottamusäänestystä jo ensi viikolle, mutta työväenpuolue ilmeisesti vielä harkitsee asiaa (siirryt toiseen palveluun). Corbyn on väläyttänyt ajatusta Johnsonin syrjäyttämisestä ja väliaikaisen hallituksen muodostamisesta, jotta sopimukseton EU-ero vältettäisiin.

Oppositiopuolueiden edustajat aikovat puolestaan kannattaa lakiesitystä, joka pakottaisi hallituksen pyytämään EU:lta eron viivyttämistä.

Tiistaina Corbyn myös kertoi kirjoittaneensa konservatiivien Theresa Maylle ja Philip Hammondille sekä 114 muulle edustajalle, jotka ovat äänestäneet sopimuksetonta brexitiä vastaan. Corbyn haluaa heidän yhdistävän voimansa jatkossa, jotta sopimuksetonta EU-eroa ei pääsisi tapahtumaan.

Kesälomat lopussa

Britannian parlamentti palaa kesätauolta ensi viikolla. Parlamentissa alkaa tuolloin taistelu siitä, toteutuuko uuden pääministerin Boris Johnsonin lupaama EU-ero lokakuussa. Johnson on luvannut, että ero tapahtuu 31. lokakuuta sopimuksella tai ilman sopimusta EU:n kanssa.

Brexit puolueen johtaja Nigel Farage lupasi tiistaina haastaa jokaisen konservatiivipuolueen paikan parlamentissa, jos sopimuksetonta EU-eroa ei tapahdu. Faragesta paras ratkaisu Britannialle on lähteä EU:sta ilman sopimusta.

Faragen puolue sai eniten ääniä Britanniassa europarlamenttivaaleissa toukokuussa.

Johnsonin on määrä puhua puhelimitse tiistaina Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kanssa. Johnsonin brexit-neuvonantaja David Frost matkustaa keskiviikkona Brysseliin keskustelemaan erosopimuksesta.

Video kertoo miten britit päätyivät kansanäänestykseen, jonka tulos erottaa heidät Euroopan Unionista. Erotarinassa on selkeitä käännekohtia.

Lue lisää:

Lukuisat brittiyritykset siirtyneet Hollantiin brexit-pelossa

Trump ja Britannian pääministeri Johnson tapasivat ensi kertaa – maat kaavailevat "erittäin suurta kauppasopimusta"

Analyysi: Boris Johnsonilla on häikäilemätön suunnitelma – Britannian pääministeri on valmis riskeeraamaan Pohjois-Irlannin rauhan ja syyttämään tilanteesta EU:ta

Brexit-ministeri Barclay: Britannia tavoittelee edelleen sopimusta EU-erosta, mutta ilman Irlannin rajajärjestelyjä

Lähteet: Reuters, AFP, STT