1. yle.fi
  2. Uutiset

Koululaiset pääsevät tutustumaan liito-oravien elämään Kuopiossa – lisää tietämystä metsäretkien avulla

Kouluvierailujen sisällöt vaihtelevat luokkakohtaisesti yksittäisistä oppitunneista metsäretkiin.

liito-orava
Liito-orava.
Kuopion luonnontieteellisen museon järjestämät kouluvierailut voivat suuntautua esimerkiksi alakoulun lähimetsään, jossa on tehty havaintoja liito-oravista. Kuvituskuva.Yle

Koululaisilla on mahdollisuus perehtyä liito-oravien elämään Kuopiossa osana Liito-orava-LIFE-hanketta. Kouluvierailujen tavoitteena on lisätä peruskoululaisten tietämystä liito-oravasta ja sen elinympäristöverkostoista.

– Liito-orava on luonteltaan piilotteleva ja sitä näkee harvoin. Tämän takia haluamme tehdä tutuksi tätä eläintä koululaisille. Samalla haluamme edistää arvostusta luonnon moninaisuutta kohtaan, Kuopion luonnontieteellisen museon ympäristökasvattaja Leena Rinta-Runsala kertoo.

Ensimmäiset kouluvierailut on tarkoitus pitää syyskuussa, ja niiden sisältö suunnitellaan luokkakohtaisesti. Kouluvierailu voi olla esimerkiksi yksittäinen oppitunti, jossa hyödynnetään Kuopion luonnontieteellisen museon rekvisiittaa tai retki lähimetsään.

– Kuopion taajamassa on helppo päästä vierailemaan liito-oravien asuttamaan metsään. Lähimmät havainnot liito-oravista ovat useamman alakoulun kohdalla tehty noin 500 metrin päässä koulusta, Rinta-Runsala huomauttaa.

Kuopiossa liito-oravien kanta painottuu Jynkän, Saaristokaupungin, Pirtin ja Rautaniemen asuinalueisiin.

Liito-orava-LIFE on pääosin EU-rahoitteinen hanke, jonka tavoitteena on parantaa liito-oravan suojelua turvaamalla lajin säilymiselle keskeiset elinympäristöverkostot. Kouluvierailuista ja ympäristökasvatuksesta vastaa Kuopion luonnontieteellinen museo.

Lue seuraavaksi