1. yle.fi
  2. Uutiset

Mikkelissä halutaan jättää kinastelu jo taakse: “On puhuttu jopa Mikkeli -puolueesta”

Mikkelin poliittiset ryhmät hakevat yhteistä säveltä vuosia kestäneen eripuran jälkeen.

Mikkeli
Arto Seppälä
Petri Vironen / Yle

Mikkeli on ajautunut muutamassa vuodessa hankalaan tilanteeseen, jossa yhdistyvät talouden voimakas alamäki ja poliittisten päättäjien keskinäinen kinastelu. Jälkimmäinen huipentui kesäkuussa kaupunginhallituksen puheenjohtajan yllättävään vaihtumiseen.

Yrittäjien kanssa sanaharkkaan joutunut Markku Aholainen (sd) joutui väistymään. Arto Seppälä astui tilalle lähinnä porvaripuolueiden äänillä vastoin SDP:n valtuustoryhmän esitystä. Tapa rikkoi ryhmien kirjoittamatonta sääntöä, jonka mukaan paikkojen jaosta sovitaan yhdessä, mutta nimistä päättää jokainen puolue tykönään.

Uutta yhteistyön henkeä etsitään Mikkelissä kiireellä, sillä isoja päätöksiä on edessä vielä syksyllä.

Kaupunginhallitus ja suuri osa valtuuston puheenjohtajista haki vauhtia uudelle yhteistyölle Kuopiosta elokuun puolivälistä.

– Tehtiin töitä ja haettiin parempaa yhteistyötä myös saunomalla, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arto Seppälä kertoo.

Seppälän mielestä jokainen päättäjä joutuu Mikkelissä katsomaan peiliin.

– Voi miettiä, onko toiminut oikein toisia kohtaan ja omaa puoluettakin kohtaan. Uskon, että tässä kovassa taloudellisessa tilanteessa löytyy se kova yhteinen tahtotila, puhutaan jopa Mikkeli-puolueesta.

Mikkelissä tarvitaan jo lähiviikkoina yhteistä tahtotilaa, sillä pöydällä on useita isoja asioita. Kaupungin oma alijäämä kasvaa ja Essotelta on tulossa iso loppulasku.

– Alijäämää voi nousta 20, jopa 30 miljonaan euroon Seppälä myöntää.

Hallitukselta luvassa hieman helpotusta?

Mikkelissä odotetaan tukalaan tilanteeseen helpotusta uudelta hallitukselta. Aiemmin pudotettuja valtionosuuksia odotetaan takaisin jopa 10 miljoonaa euroa. Mikkelissä sen kerääminen vaatisi yhden veroprosentin korotusta.

Myös kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Seija Kuikka (kesk) odottaa päättäjiltä uudenlaista isojen päätösten edessä.

– Jätetään lillukanvarsissa pyöriminen ja keskinäinen kiistely ja katsotaan yhdessä eteenpäin. Jopa on pohdittu, että pitäisikö perustaa tällainen Mikkeli-puolue, Kuikka sanoo.

Myös valtuuston varapuheenjohtaja Oskari Valtola näkee yhteistyön suhteen tilanteen aiempaa valoisampana.

– Meillä on tosi isot haasteet tulevaisuuden suhteen. Nyt on toiveikas olo. Sellainen tekemisen meininki huokuu kaupunginhallituksen pöydän ääressä, Valtola sanoo.

Valtola nostaa haasteista esiin Mikkelin suuren velkamäärän, joka on kasvamassa kuluvan vuoden alijäämien takia.

– Sen velan kanssa hetki pärjätään, mutta se on pois tulevaisuudesta. Meidän lapset joutuvat sen käytännössä maksamaan, joten siihen pitää puuttua.

Myös vihreiden valtuustoryhmän tuore puheenjohtaja Nina Jussi-Pekka uskoo yhteisen tahtotilan löytymiseen. Vihreät liputtavat jo sovittujen kouluinvestointien puolesta ja näyttävät vihreää valoa myös kuntaveron korotukselle.

– Yt-neuvottelujen suhteen minä suhtaudun kriittisesti. Niillä olisi vain hetkellinen vaikutus.

Nina Jussi-Pekka johtaa Mikkelin vihreiden valtuustoryhmää.
Nina Jussi-Pekka johtaa Mikkelin vihreiden valtuustoryhmää.Petri Vironen / Yle
Lue seuraavaksi