Vetypommi paratiisirannalla, sadan vuoden takainen mielisairaala, lätkämatsi erilaisin silmin – Matkusta Ylen sivun kautta virtuaalitodellisuuteen

Lähde Enewetakin atollille keskelle Tyyntämerta, 1900-luvun alun Pitkäniemen sairaalaan tai zeppeliinilennolle öiseen Helsinkiin. Nämä ja kaikki muut Ylen virtuaalitodellisuus- ja 360-kokemukset löytyvät nyt tältä sivulta.

virtuaalitodellisuus
ihmisiä VR-silmikot päässään
Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

paakuva paakuva

Pääsylippusi toiseen todellisuuteen

Koe maailman ensimmäinen vetypommi paratiisirannalla, sähköshokki 1900-luvun alun hourujenhoitolassa tai lätkämatsi lähes sokeutuneen nuoren miehen silmin. Nämä ja kaikki muut Ylen VR- ja 360-kokemukset löytyvät nyt tältä sivulta.

Paratiisi – Maailman ensimmäinen vetypommi Ivy Mike räjähtää atollilla, ja sinä olet paikalla

Paratiisi-VR-kokemus
Yle, Teatime Research

Lähde ainutlaatuiselle matkalle Enewetakin atollille keskelle Tyyntämerta. Koe ydinräjähdys paratiisirannalla, kävele ydinjätehaudan päällä ja vieraile paikallisten ihmisten kodissa. Atollin elämä ennen ja nyt tulee luoksesi todellisempana kuin koskaan ennen.

yle.fi/paratiisi

Hullujen hautausmaa – Koe lobotomia, sähköshokki ja kestonarkoosi 1900-luvun alun hourujenhoitolassa

Hullujen hautausmaa VR-kokemus
Heidi Grönroos / Yle

Hullujen hautausmaa on virtuaalinen, huima sukellus sadan vuoden takaiseen mielisairaalamaailmaan ja hoitomenetelmien historiaan. Se on Ylen ensimmäinen käsikirjoitettu, arkistoaineistoon perustuva 360- ja 3D-tekniikalla tehty virtuaalielokuva. Tarina on rakennettu Pitkäniemen sairaalan historiikin, potilasarkistojen sekä psykiatrian hoitomuotojen historian pohjalta.

Oppaaksesi lähtee Gustav, joka tuntee hoidot oltuaan hourujenhoitolaitoksessa lähes viisikymmentä vuotta. Hänen esikuvansa on Pitkäniemen sairaalaan 1900 passitettu ja siellä kuollut kappalainen Gustav Willehad Hermo.

yle.fi/hullujenhautausmaa

Aarne – Mitä jos näkisitkin kaiken toisin?

Aarne VR-teos
Henry Lämsä / Yle

Aarne ei ole ihan tavallinen kolmekymppinen mies, vaikka siltä näyttääkin. Jos kurkistat pinnan alle, huomaat, että Aarne kokee maailman todennäköisesti hyvin eri tavalla kuin sinä.

Aarne sairastaa Usherin syndroomaa, jonka vuoksi hänen näkökenttänsä hupenee koko ajan. Sairaus ei kuitenkaan pysäytä Aarnea. Hän laskettelee, pelaa shakkia ja matkustelee. Lätkä on hänen suurin rakkautensa.

yle.fi/aarne

Suurkaupungin kasvot 360 – Lennä ilmalaivalla Helsingin yllä!

Suurkaupungin kasvot 360-kokemus
Kirsi Kukkurainen / Yle

Koe 360-virtuaalimatka zeppeliinin vuoden 1930 lentoreitille. Ihmettele taivaalta yöllistä Helsinkiä, ahdistu liikenteen keskellä ja näe yli 200-metrinen ilmalaiva Senaatintorin yllä. Äänivirtuoosi Rudi Rok tekee kaupunkiääniä ja Radion sinfoniaorkesteri soittaa musiikkia.

Suurkaupungin kasvot -teos

Aleppo-Helsinki – Entä jos Helsinki olisi Syyrian Aleppo, ja sinä olisit ollut siellä?

Aleppo-Helsinki-VR-kokemus
Teatime Research, Yle

Miltä tuntuu nähdä oma pääkaupunki pommitettuna raunioiksi? Aleppo-Helsinki -virtuaalitodellisuuskokemus vie sinut Kolmen sepän aukiolle, keskelle sotatannerta. Kokemukseen on käytetty aitoa kuvamateriaalia muun muassa tuhotusta Syyrian Alepposta.

Aleppo–Helsinki -kokemus (siirryt toiseen palveluun)

Mikkelin pamaus – Tragedia, joka muutti poliisin toimintatapoja

mikkelin_pamaus.jpg
Yle

Tapahtumat alkoivat Helsingin Jakomäestä Kansallis-Osake-Pankin konttorista elokuisena iltapäivänä vuonna 1986 ja päättyivät kuolonuhreja vaatineeseen valtavaan räjähdykseen Mikkelissä tunteja myöhemmin.

Mikkelin pamaus on yhdestä Suomen rikoshistorian merkittävimmästä tapahtumasta tehty poikkeuksellinen kolmiulotteinen rekonstruktio, jota voi tarkastella myös virtuaalitodellisuuslaseilla.

Mikkelin pamaus -rekonstruktio (siirryt toiseen palveluun)

Salakapakka – Ryhdy kieltolakietsiväksi 1920-luvun Suomessa!

Salakapakka mobiilipeli
Metropolia

Mobiilipelissä seikkaillaan kieltolain aikana 1920-luvun Helsingissä ja yritetään paljastaa salakapakkaa. "Nuuskijana" toimivan pelaajan on kerättävä todistusaineistoa ja päästävä nokkeluutensa avulla kellarissa sijaitsevaan salakapakkaan.

yle.fi/kieltolaki

TULOSSA: Sea Level Rise – Miltä Helsinki näyttäisi, jos ilmastonmuutoksen pahimmat ennusteet merenpinnan noususta käyvät toteen?

Sea Level Rise VR-kokemus
Teatime Research, Yle