Puheet soijakastikkeen jäähyväisistä vahvasti liioiteltuja ja ennenaikaisia – Voitaisiinko Suomesta edes tehdä soijatonta maata?

Soija on nyt niin kuuma peruna, että kaikkia siihen liittyviä lausuntoja tulkitaan tarkasti. Kysyimme Elintarviketeollisuusliitto ry:n näkemystä soijattomasta Suomesta.

Kuva: AOP

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) ehdotti tiistaina, että Suomi voisi luopua soijasta vuoteen 2025 mennessä. Hän kuitenkin täsmensi illalla Ylelle, että hänen ehdotuksensa ei koske soijan käyttöä ihmisravinnossa, vaan rehun käytössä.

Elintarviketeollisuusliitto ry:n toimialapäällikkö Pekka Heikkilä voitaisiinko Suomesta tehdä kokonaan soijaton maa?

– Soija on laillinen raaka-aine rehuissa ja elintarvikkeissa EU:ssa. Se on maailmankaupassa sovittu vapaakauppatuotteeksi. Toki korvaavien valkuaislähteiden löytyessä rehuyritykset voivat vähentää soijan käyttöä tai luopua siitä. Maitosektorilla monet yritykset ovat jo toimineet näin.

Onko esimerkiksi soijakastikkeen ja tofun käyttökielto Suomessa realistinen ajatus?

– Ei ole, eikä todennäköisesti juridisesti mahdollista. Vielä vähemmän kansallinen lainsäädäntö voisi koskea tuontielintarvikkeita.

Voitaisiinko kaikkien soijatuotteiden käyttö kieltää Suomessa?

– Ei voida. Vapaaehtoisesti jatkossa syntynee yhä enemmän soijattomia tuotteita, ja kuluttaja voi tehdä valinnan. Tuotantoketjun soijattomuutta voidaan myös markkinoida kunhan sitä ei tehdä harhaanjohtavasti. Soijaa on alettu jo nyt osittain korvata rehujen valkuaislähteenä, ja Suomessa soijan rehukäyttö on alemmalla tasolla kuin useimmissa vertailumaissa.

Onko soija korvattavissa kotimaisilla raaka-aineilla?

– Korvaavia raaka-aineita ei ole riittävästi Suomessa eikä laajemmin Euroopassakaan. Pidemmällä aikavälillä suomalainen maatalous voi lisätä soijaa korvaavien valkuaiskasvien kuten härkäpavun ja herneen viljelyä, mutta tämä edellyttää mm. lisää uusia lajikkeita. Myös vuosittaiset satovaihtelut ovat palkoviljoilla hyvin suuria.

Mitä soijan poistaminen kokonaan Suomesta merkitsisi meidän elintarvikealallemme?

– Soijan kotimaisen rehu- ja elintarvikekäytön lopettaminen merkitsisi olennaista hintakilpailukyvyn menettämistä tuontielintarvikkeisiin nähden. Tämä koskisi eläintuotteita, mutta myös monia kotimaisia kasviselintarvikkeita, joissa soija on yhtenä osana.

Lue myös: