1. yle.fi
  2. Uutiset

Brasilian presidentti hyväksyy G7-avun Amazonin alueen palojen sammuttamiseen, jos Macron peruu loukkauksensa

Ranskan presidentti Macron on haukkunut Bolsonaroa valehtelijaksi, jolla ei ole ollut aikomustakaan osallistua ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön.

Brasilia
Tulipaloja Mato Grosson alueella Brasiliassa.
Tulipaloja Mato Grosson alueella Brasiliassa. Rogerio Florentino / EPA

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro sanoo olevansa avoin keskustelemaan G7-maiden tarjoamasta avusta Amazonin alueen metsäpalojen tukahduttamiseksi, jos Ranskan presidentti Emmanuel Macron peruu loukkauksensa.

Macron on ankarasti painostanut Bolsonaroa tekemään enemmän metsien suojelemiseksi. Hän on muun muassa uhannut torjua Euroopan unionin ja Latinalaisen Amerikan maiden välisen kauppasopimuksen, jos Bolsonaro ei ota ilmastonmuutoksen vastaista taistelua tosissaan.

Bolsonaro on kutsunut Macronia kolonialistiksi, joka haluaa puuttua Brasilian sisäisiin asioihin.

– Jotta Ranskan kanssa voi puhua tai siltä voi hyväksyä mitään, hänen (Macronin) täytyy perua sanansa. Sitten voimme puhua, Bolsonaro sanoi toimittajille tiistaina.

G7-maat ilmoittivat maanantaina kokouksessaan lähettävänsä sammutuslentokoneita hillitsemään sademetsäpaloja. Kokousta isännöinyt Macron kertoi, että maat avustavat palojen taltuttamista 22 miljoonalla dollarilla eli noin 20 miljoonalla eurolla.

Aiemmin Brasilian hallitus kertoi torjuvansa tarjotun avun. Bolsonaron kansliapäällikkö Onyx Lorenzoni sanoi, että Macron voi pitää huolen "oman maansa ja siirtokuntiensa asioista".

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Brasilian presidentti Jair Bolsonaro G20-maiden kokouksessa Osakassa heinäkuussa.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Brasilian presidentti Jair Bolsonaro G20-maiden kokouksessa Osakassa heinäkuussa.Jacques Witt / AFP

Trump antoi tukensa Bolsonarolle

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump yhtyi tiistaina keskusteluihin Amazonin metsäpaloista. Trump sanoi Twitterissä, että kunnioittaa presidentti Bolsonaron työtä Amazonin tulipalojen sammuttamiseksi.

- Hän ja hänen maansa saavat Yhdysvaltojen täydellisen tuen, Trump kirjoitti.

Bolsonaro vastasi myöhemmin ja kiitti Trumpin tuesta.

– Taistelumme metsäpaloja vastaan on ollut menestyksekästä, sanoi Bolsonaro tiistaina.

Pian hän tviittasi myös, että G7-kokous oli Yhdysvaltojen ja muiden osalta suuri menestys. Hänen mielestään valtamedia ei onnistunut uutisoimaan lainkaan, mitä Ranskassa pidetyssä kokouksessa todella tapahtui.

- Valeuutisia! Se oli mahtavaa! presidentti naputteli.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi