Tuomari esti Missourin uudet aikeet tiukemmasta aborttilaista

Uusi laki olisi kieltänyt abortin teon kahdeksan raskausviikon jälkeen.

Missouri
Mielensoittajat protestoivat tiukempia lakeja vatsaan 30. kesäkuuta Missourissa.
Mielensoittajat protestoivat tiukempia lakeja vatsaan 30. kesäkuuta Missourissa. Troy Swanson / EPA

Kansas Cityssa liittovaltion tuomari Howard Sachs esti uuden lain voimaantulon tiistaina hyllyttämällä sen vain päivää ennen kuin lain piti astua voimaan.

Missourissa suunniteltiin aborttikieltoa kahdeksan raskausviikon eli 56 raskauspäivän jälkeen. Laki olisi tehnyt poikkeuksen hätätapauksissa, mutta ei esimerkiksi insestin ja raiskauksen uhrien kohdalla.

Seksuaaliterveysjärjestö Planned Parenthood sekä perustuslain takaamia kansalaisoikeuksia ja -vapauksia puolustava ACLU ovat vieneet uuden lain oikeusistuimen käsiteltäväksi.

Ne ovat vedonneet uuden tiukemman lain olevan perustuslain vastainen ja ristiriidassa vuoden 1973 Yhdysvaltain korkeimman oikeuden Roe v. Wade -päätöksen kanssa, joka laillisti abortin valtakunnallisesti. Järjestöjen valituksen käsittely on kesken.

Toukokuussa Missourissa tuomioistuin esti entistä tiukempien aborttilakien voimaantulon. Ilman oikeuden päätöstä laki olisi kesäkuun alusta alkaen kieltänyt abortit heti, kun sikiön sydänäänet alkavat kuulua.

Useissa republikaanijohtoisissa Yhdysvaltain osavaltioissa on säädetty viime aikoina laki, joka kieltää abortin sikiön sydämenlyöntien kuuluessa. Yhtään lakia ei ole vielä voimassa, sillä tuomarit ovat muuallakin joko estäneet niiden toimeenpanon tai niistä on valitettu oikeuteen.

Missouri on jo nyt yksi tiukimmista aborttiin suhtautuvista osavaltioista. Osavaltiossa toimii vain yksi aborttiklinikka, jonka toiminnasta vastaa Planned Parenthood.

BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan 21 osavaltiota Yhdysvalloissa suhtautuu kielteisesti tai erittäin kielteisesti aborttiin.

Lähteet: AP