1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuritapahtumat

Jo 150 vähävaraista on hakenut Kaikukortin, jolla pääsee ilmaiseksi kulttuuritapahtumiin

Keski-Pohjanmaalla kokeilu on kestänyt vajaat kaksi kuukautta, mutta asiakkailta on jo saatu kiittävää palautetta. Varsinkin mahdollisuus ostaa kaikukortilla pääsylippuja myös omille lapsille on monelle iso apu.

kulttuuritapahtumat
Kuvassa kohtaus musiikkinäytelmästä Lumikuningatar
Myös Kokkolan kaupunginteatteri on mukana tarjoamassa ilmaisia pääsylippuja pienituloisille.Kalle Niskala / Yle

Ilmainen kulttuuriharrastaminen kiinnostaa vähävaraisia Keski-Pohjanmaalla ja Kruunupyyssä.

Jo 150 pienituloista on hakenut niin sanottu Kaikukorttia, jolla pääsee maksutta kulttuuritapahtumiin. Keski-Pohjanmaalla kokeilu on kestänyt vajaat kaksi kuukautta, ja se jatkuu vuoden 2020 lopulle.

– Tavoitteena on puolentoista vuoden aikana saada kortti käyttöön noin 1 200–1 400:lle käyttäjälle. Näin alussa 150 kortin hakenutta kuulostaa siltä, että palvelu kiinnostaa. Kokeilun jälkeen summataan, missä tapahtumissa käytiin ja paljonko kortteja käytettiin, kertoo Soiten hyvinvointikoordinaattori Henri Nevalainen.

Keski-Pohjanmaan on ottanut Kaikukortin kokeiluun toisena maakuntana Suomessa. Kainuussa kortti on jo pysyvästi käytössä.

Kaikukortti on tarkoitettu niille, joilla ei ole tiukan taloustilanteen takia varaa mennä kulttuuririentoihin. Kortin saa sosiaali- ja terveyspalveluita maakunnassa tarjoavan Soiten yksiköistä.

Odotettua suurempia joukko kulttuuritoimijoita mukaan

Jo alkuvaiheessa Keski-Pohjanmaalla saatiin mukaan 25 kulttuuritoimijaa.

Esimerkiksi Kokkolan Kaupunginteatterin, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin, Konservatorion, alueen kansalaisopistojen, Kannuksen kulttuuritoimen sekä Kaustisen Kamarimusiikkiviikon rientoihin voi päästä ilmaiseksi.

Kokeilusta on saatu hyvää palautetta, etenkin mahdollisuus hankkia maksuttomia pääsylippuja myös omille lapsille on monelle suuri apu.

Kaikukortti on valtakunnallinen ja se oikeuttaa maksuttomaan sisäänpääsyyn myös muilla kokeilussa mukana olevilla paikkakunnilla.

Tällä hetkellä kortti on käytössä pysyvästi muutamassa suomalaiskaupungissa, muun muassa Espoossa, Lappeenrannassa ja Savonlinnassa. Lisäksi kuusi kuntaa parhaillaan kokeilee sitä.

Lue seuraavaksi