1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaivokset

Otanmäen kaivoksella toimintaa jo parin vuoden päästä – "Ihmiset ovat hyvin kärsimättömiä"

Otanmäen kaivoksella saattaa alkaa tapahtua, vaikka kaivosta ei vielä avatakaan. 

kaivokset
Maakenttä rautamalmikaivoksen jäljiltä.
Otanmäen vanhan kaivoksen kentällä on vielä hiljaista. (Arkistokuva)Hanne Kinnunen / Yle

Otanmäki Mine Oy pyörittää yhteensä kolmea erillistä hanketta, joista vain yksi liittyy vanhan kaivoksen käynnistämiseen.

Tällä hetkellä ajankohtaisin hanke on kiertotaloushanke, jossa vanhan kaivoksen rikastushiekasta pyritään erottelemaan ilmeniitti-mineraalia. Vanhan kaivoksen aikana ilmeniitti ei ole ollut niin arvokasta ja sen takia sitä on jäänyt ottamatta talteen. Rikastushiekkaa on Otanmäessä vielä kymmenen miljoonaa tonnia.

– Ilmeniittihanke on nopeampi, sillä se ei ole kaivoshanke vaan nimenomaan kiertotaloushanke, jossa käytetään vanhan tehtaan sivutuotetta, kertoo Otanmäki Mine Oy:n toimitusjohtaja Jouko Jylänki.

Ilmeniitistä saadaan muun muassa titaanidioksidia, jolla on monia käyttötarkoituksia.

– Se on valkoista pigmenttiä, jota käytetään muun muassa lähes kaikissa valkoisissa maaleissa. Titaanidioksidista 60 prosenttia menee maaliteollisuuden käyttöön. Titaanidioksidia voi käyttää myös elintarvike- ja lääketeollisuudessa.

Otanmäessä kaivoshanketta odotetaan malttamattomana, ja toimitusjohtajalta kysellään usein kaivoksen kuulumisia.

– Täällä ihmiset ovat hyvin kärsimättömiä, kun monet vielä muistavat vanhan kaivoksen positiiviset vaikutukset, Jylänki sanoo.

Hanke on siinä vaiheessa, että vielä kaivataan rikastustestejä ja prosessisuunnittelua, jotta hankkeesta saadaan mahdollisimman kannattava. Ilmeniitin talteenotto voisi Jylängin mukaan alkaa vuonna 2021.

Kaivosta odotetaan vielä vuosia

Vanhan kaivoksen uudelleen käynnistäminen sen sijaan tulee vielä kestämään.

– Nämä ovat pitkiä hankkeita ja suurin syy on se, että rahoituksen saaminen on vaikeaa. Vaikka suuri yleisö kritisoi, että kaivosteollisuus karkaa ulkomaisille kaivosyrityksille, on rahoitusta vaikea saada kotimaisille kaivoshankkeille, Jylänki kertoo.

Mikäli ilmeniitin talteenotto alkaa suunnitelmien mukaan, voisi koko kaivos olla käytössä 4-5 vuoden kuluttua. Ilmeniitti hanke voisi tukea kaivoshankkeen edistymistä.

– Kunhan saataisiin nyt tämä hanke käyntiin ja pää auki. Ilmeniittihankkeesta saatavilla tuloilla voidaan kehittää kaivoshanketta eteenpäin, mutta kyseiset tulot eivät kuitenkaan suoraan riitä kaivoksen rakentamiseen, Jylänki sanoo.

Toteutuessaan Otanmäen kaivoshanke työllistäisi arviolta 400-500 henkilöä, kiertotaloushanke työllistää noin 30-40 henkeä. Myös rahallisesti hankkeet ovat hyvin eri luokkaa: Kiertotaloushankkeen kokonaisinvestointi on noin 15-20 miljoonaa euroa, kun varsinaisen kaivoshankkeen kokonaisinvestointi on jopa 150-200 miljoonaa euroa.

Kajaanin kaupunginhallitus myönsi tiistaisessa kokouksessaan yksimielisesti ilmeniittihankkeelle 30 000 euron kehittämisrahan.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi