Hyppää sisältöön

Turvapaikanhakijoiden tulo Kreikan saarille näyttää kiihtyvän – Turkissa suhtautuminen pakolaisiin kiristyy

Tulijoiden määrä on kesän aikana kaksinkertaistunut viime vuoteen verrattuna.

Turvapaikanhakijoita odottamassa rekisteröintiä Morian pakolaisleirissä Lesboksen saarella. Arkistokuva. Kuva: Panagiotis Balaskas / EPA-EFE

Pakolaisten ja siirtolaisten tulo Turkista Kreikan Egeanmeren saarille näyttää kiihtyvän uudestaan hiljaisen jakson jälkeen. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan (siirryt toiseen palveluun)viime viikolla tulijoita oli vajaat 1 800.

YK:n tilastojen mukaan 29. heinäkuuta ja 25. elokuuta välisenä aikana Egeanmeren saarille saapui Turkista yli 6 000 ihmistä. Viime vuonna vastaavana aikana tulijoita oli alle 3 000.

Määrät ovat vielä suhteellisen pieniä verrattuna pakolaiskriisiin vuonna 2015, jolloin saarille saapui useita tuhansia ihmisiä päivässä. Viime aikoina on kuitenkin ollut merkkejä pakolais- ja siirtolaisliikenteen vilkastumisesta.

Maanantaina Egeanmeren saarille tuli 14 venettä

Egeanmeren tilannetta seuraava norjalainen Aegean Boat Report (siirryt toiseen palveluun) -sivusto kertoo, että maanantaina Kreikan saarille saapui 14 venettä, joista suurin osa rantautui Turkin rannikon tuntumassa sijaitsevalle Lesbokselle. Saarella oleva Morian pakolaisleiri on pahasti ruuhkautunut, ja muun muassa ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet (siirryt toiseen palveluun) leirin kehnoja oloja.

Turkin merivartiosto kertoo puolestaan pysäyttäneensä viime aikoina lukuisia Kreikkaan pyrkineitä veneitä. Afganistanilaiset muodostavat Kreikkaan pyrkivien suurimman ryhmän, toisena ovat syyrialaiset.

Turkki on viime aikoina koventanut suhtautumistaan pakolaisiin ja siellä on kerrottu syyrialaisten pakkopalautuksista. Afganistanilaisten karkotukset (siirryt toiseen palveluun) ovat myös kiihtyneet viime kuukausina.

Turkissa on noin 3,5 miljoonaa syyrialaispakolaista ja ainakin 170 000 afganistanilaista.

.
.