Pääministerin esityksestä Britannian parlamentin istuntokausi lyhenee selvästi – aika Brexitin käsittelyyn jää vähäiseksi

Oppositio syyttää pääministeri Boris Johnsonia parlamentaarisen demokratian vastaisesta toiminnasta.

Brexit
Britannian pääministeri Boris Johnson vaatii Amazonin palojen nostamista G7-kokouksen asialistalle.
Britannian hallituksen odotetaan pyytävän kuningatarta keskeyttämään parlamentin toiminnan lokakuun puoliväliin asti.

Britannian pääministeri Boris Johnson on puhunut kuningattaren kanssa ja pyytänyt tätä keskeyttämään parlamentin nykyisen istuntokauden syyskuun toisella viikolla.

Iltapäivällä Britannian tiedotusvälineet kertoivat kuningattaren hyväksyneen hallituksen pyynnön.

Kansanedustajat palaavat takaisin pyynnön mukaan vasta lokakuun 14. päivänä kuulemaan hallituksen ohjelman kuningattaren puheesta, mikä aloittaa uuden istuntokauden.

– Meidän on edistettävä sisäpoliittista ohjelmaamme ja siksi julkistamme, että kuningattaren puhe on lokakuun 14. päivänä, Johnson sanoi.

Johnson on myös lähettänyt kirjeen kansanedustajille. Siinä hän sanoo, että toimet istuntokauden päättämiseksi aloitetaan syyskuun 9. päivän parlamenttikeskustelun jälkeen. Hän sanoo aloittavansa myös keskustelut opposition kanssa siitä, kuinka parlamentti voisi hyväksyä uuden brexit-sopimuksen, jos EU sellaiseen myöntyy.

Normaalistikin parlamentilla olisi istuntotauko syyskuussa puoluekokousten takia. Nyt tauko on kuitenkin tavallista pidempi hallituksen pyynnön mukaisesti.

Työväenpuolueen puoluekokous on Brightonissa 21.–25. syyskuuta ja konservatiivien Manchesterissa 29. syyskuuta – 2. lokakuuta.

Jo aiemmin muun muassa Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan hallitus aiko (siirryt toiseen palveluun)i pyytää kuningatarta pidentämään parlamentin istuntotaukoa pitkälle lokakuuhun heti, kun kansanedustajat palaavat töihin ensi viikolla.

BBC:n politiikan toimittaja Laura Kuenssberg sanoi twitterissä, että parlamentin istuntotauko alkaisi uudelleen syyskuun 11. päivän tienoilla.

BBC:n mukaan kansanedustajilla ei todennäköisesti tällöin olisi aikaa säätää lakeja, jotka pysäyttäisivät pääministeri Boris Johnsonin aikeen vetää Britannia pois EU:sta lokakuun 31. päivänä myös ilman sopimusta.

Punnan kurssi alamäkeen, oppositio kiehuu

Kun tieto parlamentin istuntotauon pidentämisestä alkoi levitä mediassa, punnan kurssi kääntyi alamäkeen. Kurssi heikkeni liki prosentin, kun sijoittajat tulkitsevat halituksen aikeiden ennestään vahvistavan sopimuksettoman eron mahdollisuutta.

Ensiarvioiden mukaan tauko tarkoittaa sitä, ettei kansanedustajilla olisi todennäköisesti aikaa estää sopimuksetonta eroa EU:sta. Oppositio syyttikin heti pääministeriä parlamentaarisen demokratian vastaisesta toiminnasta.

Pääoppositiopuolueen, työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn sanoo pääministerin suunnitelman olevan uhka demokratialle.

– Olen tyrmistynyt hallituksen piittaamattomuudesta, Corbyn sanoi tiedotteessa.

The Guardian -lehti kertoo, että Corbyn olisi kirjoittanut kuningattarelle ja pyytänyt tapaamista hänen kanssaan.

Liberaalidemokraattien kansanedustaja Thomas Brake sanoi, että alahuone vastaa rautaisella otteella pääministerin sodanjulistukseen.

– Kaikkien parlamenttien äiti ei salli pääministerin sulkevan kansan parlamenttia ulos kansakuntamme suurimman päätöksen tekemisestä, Brake tviittasi.

Kaikki konservatiivitkaan eivät niele pääministerin toimia.

– Olisi perustuslain halventamista ja perustavanlaatuisesti epädemokraattista, jos parlamentilla ei olisi mahdollisuutta nostaa hallitusta tilille brexitista, edellisen hallituksen valtiovarainministeri Philip Hammond sanoi.

Parlamentin alahuoneen puhemies John Bercow sanoo, että tauko on suunniteltu estämään brexit-väittelyä parlamentissa.

– Miten tahansa tämä naamioidaan, on ilmeistä, että tarkoitus on estää brexit-väittelyä parlamentissa ja estää kansanedustuslaitosta tekemästä työtään, puhemies Bercow sanoi BBC:lle.

Opposition liikkumavara pieni

Uusi tilanne kaventaisi brittimedian mukaan opposition liikkumavaraa huomattavasti. The Guardian -sanomalehden julkaiseman aikataulun mukaan tässä ovat avainpäivämäärät brexitin etenemiselle:

  • 3.9. kansanedustajat palaavat kesätauolta
  • 4.9. valtiovarainministeriön budjettitiedonanto parlamentille
  • 12.9. parlamentin istuntokausi keskeytetään viimeistään ennen syksyn puoluekokouksia
  • 21.-25.9. työväenpuolueen puoluekokous
  • 29.9.-2.10. konservatiivien puoluekokous
  • 14.10. parlamentti palaa kuulemaan kuningattaren puheen
  • 17.10. EU-huippukokous, joka voisi hyväksyä mahdollisen uuden erosopimuksen
  • 21.-22.10. parlamentti äänestää kuningattaren puheesta (hallituksen ohjelmasta) ja huippukokouksen tuloksesta
  • 31.10. Britannian määrä erota EU:sta

Tiistaina Britannian oppositiopuolueet sopivat yrityksestä estää sopimuksettoman eron eli kovan brexitin toteutuminen esimerkiksi lakiesityksillä tai vaatimalla hallituksen luottamusäänestystä.

Oppositiojohtaja Jeremy Corbyn sanoo, että oppositio yrittää saada aikaan lakiesityksen parlamentin istuntokauden keskeyttämisen estämiseksi. Sitä seuraa epäluottamuslauseäänestys, jonka ajankohtaa Corbyn ei määrittele vielä.

– Elleivät kansanedustajat pysty pysäyttämään pääministeriä ensi viikolla, tämä päivä jää historiaan synkkänä päivänä Britannian demokratialle, sanoi Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon.

Äänestyksen onnistuminen riippuu siitä, saako Johnsonin kaavailu parlamentin ohittamisesta nyt kapinaan myös sopimuksetonta eroa vastustavia konservatiiveja.

Lisää aiheesta:

Analyysi: Boris Johnsonilla on häikäilemätön suunnitelma – Britannian pääministeri on valmis riskeeraamaan Pohjois-Irlannin rauhan ja syyttämään tilanteesta EU:ta

Boris Johnson esitteli brexit-ehdotuksensa EU:lle – Antti Rinne ja EU tyrmäsivät suoralta kädeltä

Kanaalin rannalla brittiyrittäjät ovat huolissaan lähestyvästä EU-erosta – Rahtiliikenteen valtimon pelätään tukkeutuvan Doverissa yhdessä yössä

Lähteet: AP, Reuters