1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taideväärennökset

Mies väärensi yli sata taulua, taidekauppias myi väärennöksiä 30 vuotta – nyt he kohtasivat ensimmäistä kertaa oikeusvyyhdin jälkeen

Tampereella tehdään näytelmä Suomen suurimmasta taideväärennysvyyhdistä.

Veli Seppä (vas.) ja Jouni Ranta lyövät kättä päälle Tampereen Komediateatterin lavalla. Taustalla on Sepän väärennös Järnefeltin taulusta. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Tampereella tehdään näytelmä Suomen suurimmasta taideväärennysvyyhdistä.

Tampereen Komediateatteri esitteli keskiviikkona syksyllä ensi-iltaan tulevaa Vilpitön mieli -komediaa. Samassa tilaisuudessa kohtasivat ensi kertaa oikeudenkäyntien jälkeen taidekauppias Jouni Ranta ja kuvantekijä, tauluja väärentänyt Veli Seppä.

Oikeudessa Seppä todisti taulukauppias Rantaa vastaan. Keskiviikon haastattelussa miehet löivät kättä ja hymyilivät.

– Hyvä tunnelma, ei meillä ole skismaa. Meidän ystävyys perustui rahaan. Kun toin rahaa, oltiin ystäviä. Väliaika meni vähän huonommin, Jouni Ranta kuvaa kaksikon välejä.

Veli Seppä ei halunnut antaa haastattelua. Hän korosti, että hänestä tulee puhua kuvantekijänä, ei taidemaalarina.

Seppä ja Ranta tapasivat Forssan Cumuluksen parkkipaikalla ensimmäisen kerran. Siellä Ranta sai myytäväksi Maria Wiikin nimiin laitetun Sepän maalaaman taulun.

Jouni Ranta pohti, miten saa myytyä niin kalliin taulun.

– Sain sen myytyä viikon sisään ja siitä se lähti, Ranta kuvaa.

Suomen suurin taideväärennysvyyhti

Näytelmän innoittajana on toiminut Jouni Rannan ja toimittaja Marko Erolan kirjoittama Vilpitön mieli -kirja. Esityksen lavastuksena ovat Veli Sepän aidot öljyvärimaalaukset.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi viime vuonna kymmenen henkilöä Suomen rikoshistorian suurimmassa taideväärennösjutussa eri pituisiin vankeusrangaistuksiin.

Reidar Särestöniemi väärennös Kuva: Niko Mannonen / Yle

Myydyt taulut oli signeerattu kuuluisien taiteilijoiden nimiin, kuten Akseli Gallen-Kallela, Helene Schjerfbeck, Eero Järnefelt ja Reidar Särestöniemi. Esimerkiksi Gallen-Kallelan nimiin merkitty, Imatrankoskea esittävä taulu myytiin yksityishenkilölle 135 000 eurolla.

Tauluista koitui syyttäjän mukaan yli 10 miljoonan euron rikoshyöty.

Ensi-ilta syyskuussa

Taidekaupan keskiössä oli helsinkiläinen Galerie Vision, jonka kautta kolme päätekijää pyöritti väärennettyjen taideteosten kauppaa. Gallerian kautta myytiin lukuisia eri lähteistä peräisin olevia väärennöksiä.

Lempääläläinen kuvantekijä Veli Seppä sai kahden vuoden ehdollisen tuomion vuonna 2017. Hän tunnusti poliisille, että hän oli signeerannut ainakin yli sata maalaamaansa taulua tunnettujen taiteilijoiden nimiin.

Taideväärennökset kirjallaan julkisuuteen nostanut Jouni Ranta tuomittiin jo vuonna 2005 reilun kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen. Hän on suorittanut tuomionsa.

Jouni Ranta on kertonut huijauksista kirjassaan ja julkisesti useaan kertaan. Rannan mukaan oli kyse maan tavasta. Hän kertoo esimerkiksi Iltalehdessä (siirryt toiseen palveluun) kaupanneensa taideväärennöksiä 30 vuotta.

Musiikkikomedia Vilpitön mieli tulee ensi-iltaan lauantaina 7.9. Tampereen Komediateatterissa. Sen on ohjannut ja kirjoittanut Panu Raipia, laulut siihen on säveltänyt Costello Hautamäki. Rooleissa nähdään Jani Karvinen, Ola Tuominen ja Petra Karjalainen.

– Tässä on sellaiset seikkailut, että oksat pois, Raipia kuvaa esitystä.

Lue lisää:

Edelfelt-väärennösten metsästäjä: “Tärkeintä, että rikolliset saadaan vastuuseen”

10 henkilöä sai vankeustuomion Suomen suurimmassa taideväärennösvyyhdissä – gallerian omistaja ja hänen puolisonsa joutuvat maksamaan 13 miljoonan euron korvaukset

Vankeutta ja yli miljoonan euron vahingonkorvaukset suuressa taideväärennösjutussa – Tauluja myytiin mm. Gallen-Kallelan ja Schjerfbeckin teoksina

Taideväärennöksistä kirjan kirjoittanut ex-poliisi: Väärennetyn taiteen kauppiaat ovat "mukavia seuramiehiä"

11 vuotta taiteilijan kuolemasta hänen taulujaan ilmaantui yhtäkkiä myyntiin – kaksi uutta tuomiota isoon taideväärennysvyyhtiin liittyen