Hyppää sisältöön

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki kehottaa työntekijöitä pudottamaan kiky-tunnit pois tai ottamaan ilmaistyöstä palkan

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä pitää kohtuullisena, että työntekijät saisivat korvauksen kiky-sopimuksen lisätunneista.

Kuva: Jyrki Nikkilä / Lehtikuva

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä puuttuu syksyn palkkaneuvotteluihin.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kehottaa, että työntekijät pyrkisivät luopumaan kilpailukykysopimuksen palkattomasta työajan pidennyksestä tavalla tai toisella.

– Työntekijöillä on neuvotteluiden yhteydessä mahdollisuus joko pudottaa pois ne lisätunnit – tai toinen vaihtoehto, ottaa rahana se ilmaistyö, jota on tähän asti tehty, saada siitä myös palkka, muotoili Paavo Arhinmäki.

Kilpailukykysopimus lisäsi ilman eri korvausta työntekijöiden työaikaa 24 tunnilla. Syksyn palkkaneuvotteluiden yksi kiista on, sovittiinko lisätunnit määräaikaisiksi vai pysyviksi.

– Meidän mielestä on kohtuullista, että työntekijät saavat korvauksen tunneista, jotka lisättiin tai tunnit poistetaan. Mutta emme mene liittoja neuvomaan, miten ne toimivat. Sopimuksissa on paljon muitakin joustoelementtejä, joilla voidaan tulla vastaan, sanoo Arhinmäki.

Työajan pidennys tuli voimaan vuonna 2017. Pidennystä on toteutettu eri aloilla eri tavalla.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä julkaisi kesäkokouksensa päätteeksi Kemissä kannanoton otsikolla Kiky on kuopattava. Arhinmäki täsmensi ryhmän kannanoton tarkoitusta Ylen sitä kysyessä.

Arhinmäki myöntää toki, että palkkaneuvottelut ovat täysin työntekijöiden ja työnantajien välinen asia.

– Vasemmistoliitto ei hallituksessa lähde ainakaan painostamaan työmarkkinaosapuolia kilpailukykysopimuksen jatkamiseen, sanoo eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja ja puolueen toinen varapuheenjohtaja Juho Kautto.

Hallitus on välttänyt sekaantumista palkkaneuvotteluihin

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus on pyrkinyt välttämään syksyn palkkaneuvotteluihin puuttumista.

Hallituksen opetusministeri, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson (vas.) seisoi eduskuntaryhmän tiedotustilaisuudessa Paavo Arhinmäen vieressä ja myötäili, että tämä on puolueen eduskuntaryhmän kanta.

Andersson on aiemmin kannattanut Antti Rinteen ehdotusta, että kilpailukykysopimuksen lisätunnit voitaisiin käyttää työpaikoilla jatkokoulutukseen, joka hyödyttäisi sekä työntekijöitä että työnantajia.

– Pääministeri on linjannut, että työmarkkinajärjestöt saavat asian hoitaa. Jos tukea tarvitaan, valtiovalta on siihen valmis, sanoo Li Andersson..

Kun maan hallitus pyrkii olemaan puuttumatta syksyn palkkaneuvotteluihin ja silti hallituspuolueen eduskuntaryhmä lähettää terveisiä työntekijäliitoille, syntyy kysymys, onko puolueen ja ryhmän toiminta sopusoinnussa toimintaan maan hallituksessa.

Vasemmistoliitto on vastustanut kilpailukykysopimusta koko sopimuksen historian ajan. Tämä oli eduskuntaryhmän yksi peruste, miksi ryhmä otti nyt kantaa tilanteeseen.

Kansanedustaja Markus Mustajärven mukaan ryhmässä koetaan, että edellisen hallituksen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) painosti etenkin työntekijäliittoja kilpailukykysopimukseen. Arhinmäki puhui sopimukseen kiristämisestä.

Lue lisää:

.
.