Esson kuntosali on metsä

Vesikorven Esso on 7-vuotias jämtlanninpystykorva. Se on kovan hirvikoiran maineessa – Esson saldona on jo 48 ammuttua hirveä.

Leppoisa kotikoira ja tehokas hirvijahdissa. Jos hirviä suinkin on, kyllä Esso ne yleensä on löytänyt.

Sami Rounela

Vierailijat saavat vauhdikkaan tervehdyksen, kun aitauksen ovi avataan. Jämtlanninpystykorva on suosituin rotu hirvikoiraksi.

Esson seurana aitauksessa on suomenajokoira Seo. Hirsirakenteisessa “kopissa” on myös lämmitetty huone talvipakkasten varalle. Yöt koirat viettävät perheen kanssa talossa.

Meillä koirat ovat täysiä perheenjäseniä.

Sami Rounela

Kun metsästysauton ovet avautuvat, Esso painelee suoraa päätä sisään odottamaan kyytiä metsään.

Metsästyslain mukainen koirien kiinnipitoaika on päättynyt äskettäin. Esso onkin päässyt ottamaan kesän rennosti ja muutama lisäkilokin on päässyt kertymään.

Hirvenmetsästyskausi alkaa pian. Koiralle saattaa kertyä metsästyspäivän aikana matkaa jopa 50 kilometriä. Esson ei siis tarvitse pitkään murehtia paria ylimääräistä kiloa.

Autosta päästyään Esso odottele nätisti isännän vieressä. Luvan saatuaan se pääsee lempipuuhansa pariin. Hirvikauteen valmistaudutaan metsälenkeillä ja etsimällä hirviä. Ase ei vielä tässä vaiheessa syksyä kulje mukana.

Sami Rounelalla on vanhasta ambulanssista rakennettu metsästysauto, jonka näytöiltä voi seurata Esson liikkeitä.

Koko aikaa näyttöä ei tarvitse vilkuilla. Koiran panta tunnistaa haukkumisen ja lähettää metsästäjän puhelimeen tekstiviestin. Aikaa jää vaikka nuotiokahveille.

Metsässä on monia vaaroja koirille. Hirvet ja karhut voivat tehdä pahaa jälkeä tottumattomalle koiralle.

Esso on kertaalleen saanut osuman villisian kulmahampaasta. Silloin selvittiin tikeillä ja parin viikon huililla hirvijahdista.

Totta kai pelottaa koiran puolesta. Kun koiran laskee irti, ei koskaan tiedä, saako sitä takaisin. Se voi ihan hyvin jäädä tuolle tielleen.

Sami Rounela

Hirviä esiintyy koko Suomessa ja se on taloudellisesti tärkein riistaeläin. Syksyn ja talven jahdeissa metsästäjillä on 50 385 hirvenkaatolupaa.

Käymme tutkimassa aluetta jossa Esso on pyörinyt. Sieltä löytyykin hirven jäljet.

Rounela päättelee jäljistä hirven liikkuneen alueella edellisenä päivänä.

Vuosien saatossa koiran ja metsästäjän yhteistyö hitsautuu ja isäntä oppii lukemaan koiran liikkeistä mitä sillä on mielessä.

Ei kannata tehdä liian nopeita johtopäätöksiä koiran reitistä ja mennä ohjeistamaan sitä toiseen suuntaan. Yleensä koira on oikeassa.

Sami Rounela

Esso on ns. pysäyttävä hirvikoira. Kun se löytää hirven, se pysäyttää sen ja aloittaa sitten haukkumisen.

Haukkumisesta tulee tieto metsästysporukan jäsenten puhelimiin ja gps:n avulla metsästäjät löytävät Esson ja hirven olinpaikan.

Tällä kertaa hirveä ei löydy, mutta 15 kilometrin lenkki metsän siimeksessä on hyvää harjoitusta syksyn tositoimiin.

Lenkin jälkeen vesi maistuu. Kuiva syksy tuo myös omat haasteensa, kun koirille ei löydy juotavaa maastosta.

Lenkin jälkeen Esso vaatii isännältään apua autoon pääsyyn. Roinela tuntee Esson metkut ja tietää kertoa, että vartin päästä se pomppaa jo omin voimin kyytiin.

Metsässä, ojissa ja suolla pyöriminen on likaista puuhaa. Esso pääsee vielä ennen kotimatkaa mökkirannassa pesulle.

Tekijät

Kuvat ja teksti

Kalle Purhonen

Julkaistu 29.8.2019