1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. peruna

Pohjalaispelloilla normaalit satonäkymät, mutta perunan tilanne on synkempi: "Halla vei täysin kolmen hehtaarin lohkon"

Perunapelloilla on paikoin käynyt täysi kato. Sato jäänee normaalista noin 25 prosenttia.

peruna
Suupohjan Perunalaakso Petri Pakkanen
Toinen perättäinen kuiva kesä ei Suupohjan perunalaaksossa työskentelevää perunanviljelijä Perti Pakkalaa hymyilytä. Iina Thomsson/Yle

Pohjanmaan maakuntien alueella perunakasvusto on kärsinyt kuivuudesta ja hallasta. Pahimmat tuhot ovat tulleet Suupohjan alueella Etelä-Pohjanmaalla. Paikoin kaikki perunan varret ovat kuolleet.

Karijärvellä perunaa viljelevä Petri Pakkanen kertoo, että kaksi perättäistä kuivaa kesää eivät ole olleet perunan viljelijälle mieluisia. Huonoon aikaan iskeneet hallat koituivat monen kasvuston kohtaloksi.

– Minulta halla vei täysin yhden kolmen hehtaarin lohkon, Pakkanen huokaisee.

Perunoita Karijoella
Kuivan sään ja hallan ei uskota vaikuttavan perunan laatuun.Iina Thomsson/Yle

Syysviljat menestyjinä

Pro Agrian mukaan viljojen satonäkymät ovat melko normaalit Pohjanmaalla sekä Keski- ja Etelä-Pohjanmaalla. Säilörehusta odotetaan paikoin kolmatta satoa. Vaihtelua esiintyy kuitenkin poikkeuksellisen paljon tilojen ja alueiden välillä epätasaisesti jakautuneiden sateiden vuoksi.

Tähän mennessä puidusta sadosta syysviljat ovat olleet menestyneimpiä. Pro Agrian mukaan ruis- ja syysvehnäsato arvioidaan hyväksi tai vähintään tyydyttäväksi lähes koko maassa niin määrältään kuin laadultaankin. Syysviljojen osalta kasvukausi on ollut otollinen ja niiden talvehtiminen onnistui hyvin. Paikoin odotettavissa on hieman tavallista parempi sato. Kevätviljojen menestyminen on ollut vaihtelevampaa.

Perunan nostoa
Perunaa päästään nostamaan kunnolla lähiviikkojen aikana. Silloin selviää tarkemmin todellinen satomäärä. Iina Thomsson/Yle

Perunaa ei ole vielä kunnolla päästy nostamaan, joten sen satomääristä ei voida vielä tarkasti sanoa. Pro Agria kuitenkin arvioi varasto-, siemen- ja tärkkelysperunan satojen jäävän alueella keskimääräistä pienemmäksi.

Hallat ja kuivuus kurittivat

Pakkanen arvioi satonäkymien jäävän normaalista noin 25 prosenttia talvilajikkeilla ja varhaislajikkeilla noin 30 prosenttia. Hallat osuivat todella huonoon aikaan Suupohjan alueen pelloille.

– Halla tuli heinäkuun loppupuolella aika pahaan aikaan. Tuolloin sato oli juuri muodostumassa, Pakkanen kertoo.

Kuivuuden vuoksi mukulamäärä ja niiden koko jää todennäköisesti normaalia pienemmäksi. Sen sijaan perunan laatuun Pakkanen ei usko heikon vuoden vaikuttavan.

Pakkanen ei osaa vielä arvioida kuinka tavallista pienemmät satonäkymät tulevat vaikuttamaan perunan hintaan.

– Se on vielä kysymysmerkki, miten tämä hinta muodostuu. Tällä hetkellä mennään jossain 18 sentin tuottajahinnassa.

Petri Pakkanen Suupohjan Perunalaakso
Petri Pakkanen työskentelee Suupohjan perunalaaksossa ja viljelee itse perunaa. Heikko satovuosi näkyy muun muassa mukuloiden koossa. Iina Thomsson/Yle

Perunan kannalta sääolosuhteet ovat paranemaan päin, mutta enää nekään eivät satoa pelasta.

– Ehkä se nyt alkaa olemaan myöhäistä. Tässä elokuulla on jonkin verran sateita tullut ja ne ovat ehkä vielä vähän auttaneet, mutta nyt alkavat kohta nostot. Eivät nuo satomäärät enää tuosta kasva.

Lue seuraavaksi