Parhaat unet omalla takapihalla: "Herään helposti aamuyöllä ja tuntuu että maailma kaatuu päälle, mutta ulkona sellaista oloa ei tule"

Lauantaina järjestettävä Nuku yö ulkona -tempaus kannustaa suomalaisia yöpymään luonnon helmassa.

uni
Susanna Arpiainen
Kolarilainen Susanna Arpiainen nukkuu usein ulkona kahden koiransa kanssa.Susanna Arpiainen

– Ulkona nukkumisessa on jotain rauhoittavaa, Kolarin Ylläksellä asuva Susanna Arpiainen sanoo.

Raikas ulkoilma helpottaa univaikeuksista kärsivää naista.

– Herään helposti aamuyöllä ja tuntuu että maailma kaatuu päälle, mutta ulkona sellaista oloa ei tule. Kun herään, ei tunnu pahalta katsoa pimeyttä ja kuulostella yön ääniä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori ja unitutkija Timo Partosen mukaan ulkona nukkuminen voi todella auttaa univaikeuksista kärsivää, mikäli ulos siirtyminen auttaa rentoutumaan.

– Eli jos pääsee ajatuksissaan irti ärsykkeistä, jotka sisällä ovat valvottaneet tai huolestuttaneet, Partonen selittää.

Ihmisellä voi olla nukahtamista estäviä toimintatapoja omassa käyttäytymisessään. Sisällä voivat vaivata myös ulkoiset ärsykkeet. Joidenkin on esimerkiksi vaikea jättää älylaitteitaan käsistään sisällä. Ulkona oleva riisutumpi ympäristö voi unitutkijan mukaan auttaa.

Ulkona nukkumista ei voi kuitenkaan käyttää vuoden ympäri univaikeuden selättämiseen.

– Jos on kovin huonouninen ja ulkona saa nukuttua paremmin, pitäisi pyrkiä nukkumaan useampia öitä viikossa ulkona. Suomessa vuodenaikojen vaihtelu tuo kuitenkin omat rajoituksensa ulkona nukkumiseen, unitutkija Timo Partonen kertoo.

Patja, tyyny ja makuupussi

Susanna Arpiainen on yöpynyt ulkona ala-asteelta saakka. Tuolloin hän nukkui makuupussissa ja vällyjen välissä omakotitalon parvekkeella jopa marraskuun alkuun.

– Kaverit ja opettajat ihmettelivät, miten tarkenen siellä, hän muistelee.

Nykyään Arpiainen viettää arkiyönsä koiriensa kanssa takapihan terassilla. Mukavuudet ovat lähellä. Pieni patja, tyyny ja makuupussi takaavat hyvät yöunet.

Kun aikaa on enemmän, kolmikko matkaa laavulle tai kotaan nukkumaan. Tällöin mukana on puhallettavat retkityyny sekä makuualusta, jotka mahtuvat helposti reppuun.

– Jalat ja kädet eivät puudu yöllä, niska on hyvässä asennossa eikä palella. Ne takaavat hyvät unet.

Unitutkijan mukaan ulkolämpötila saa vaihdella suurestikin, kunhan yöpyjällä on päällään yöasu ja käytössään vuodevaatteet.

– Lämpötila saa vaihdella 3:sta 23:een asteeseen, eikä se vielä suuresti vaikuta siihen, miten hyvin tai huonosti ihminen nukkuu, Timo Partonen sanoo.

Susanna Arpiainen painottaa, että makuupussin laatuun kannattaa panostaa. Sen tulee olla sopivan lämpöinen ja riittävän tilava.

– Olen joutunut testaamaan useampaa makuupussia ennen kuin olen löytänyt tämän, missä saan parhaat unet.

Testaa omat unesi lauantaina

Unitutkijan mukaan on yksilöllistä, nukkuuko ihminen paremmin ulkona vai sisällä.

Sitä, nukkuuko itse yönsä paremmin ulkona vai sisällä voi testata esimerkiksi lauantaina. Suomessa nimittäin vietetään Nuku yö ulkona (siirryt toiseen palveluun) -tempausta. Suomen Latu tavoittelee neljättä kertaa järjestettävään kampanjaan yli 50 000 osallistujaa.

Susanna Arpiainen on tempauksen aikaan Islannissa. Vielä on epävarmaa, mahdollistaako maatilamajoitus ulkona yöpymisen.

– Olisi kiehtovaa olla tempauksessa mukana ja näyttää muissakin Pohjoismaissa että osaamme nukkua ulkona.

Lue myös:

Sofia Sihvonen kömpii jokaisella lounastauolla autonsa takakonttiin nukkumaan – "Kun pääsee nollaamaan, niin jaksaa tsempata"

Selätä unettomuus asiantuntijoiden vinkeillä, mutta muista: "Minkään yksittäisen kikan kokeileminen ei todennäköisesti auta"