Hallituksen esitykseen vanhusten hoitajien määrästä on tulossa vuosien siirtymäaika 

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru saa syyskuussa asiantuntija-arvion, kuinka nopeasti lisäkädet hoitotyöhön voidaan saada.

vanhustenhoito
Krista Kiuru
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.). Harri Fagerholm / Yle

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on koonnut pari sataa asiantuntijaa kertomaan näkemyksiään, jotta lakiesitys vanhusten hoitajamitoituksesta saadaan kuntoon. Syyskuun lopussa on Kiurun mukaan valmista.

Asiantuntijat valmistelevat esitystä, jolla taattaisiin, että jokaista vanhusta kohden on vähintään 0,7 hoitajaa.

Vaikeaksi esityksen tekee se, että hallitus ei voi päättää, että hoitajia olisi palkattava saman tien. Uusia hoitajia tarvittaisiin noin 4 000. Mutta heitä ei yksinkertaisesti ole.

– Siirtymäajasta tulee esitys syyskuun lopussa. Tarvitsemme asiantuntija-arvion, muuten hallituksen esitys jää irralliseksi, Kiuru sanoi SDP:n ministeriryhmän ja johdon kokouksessa Savonlinnassa.

Kiuru kuitenkin haluaa korostaa, että luku 0,7 todella kirjoitetaan lakiin.

– Varmistan vielä kaikille epäilijöille: hoitajamitoitus kirjataan lakiin ja esitys annetaan vielä syysistuntokauden päätteeksi.

Tarvittava määrä hoitajia vasta vuosien päästä

Ylen hallituslähteistä saamien tietojen mukaan siirtymäajasta tullee pitkä.

Optimistisimmat arviot ovat 2–3 vuotta, useimmat arviot 3–5 vuotta. Niin pitkään siis veisi ennen kuin tarvittavat hoitajat olisi saatu koulutettua tai houkuteltua Suomeen muista maista ja palkattua.

Nykyinen suositus hoitajamitoituksesta on 0,5 hoitajaa vanhusta kohden. Edes tämä ei toteudu kaikin paikoin. Siksi hallitus aikoo hoitaa ensin tämän epäkohdan.

Kun uusi laki saadaan voimaan, nykyisestä suosituksesta tulee velvoittava.

– Ensimmäinen askel on lakipaketin osalta se, että nykyisten suositusten alle ei voi siirtymäajallakaan jatkossa mennä.

Kiuru lupaa, että esitys hoitajamitoitoituksesta saadaan valmiiksi tämän vuoden aikana ja voimaan ensi vuonna. Siitä eteenpäin siis 0,5 hoitajaa olisi oltava joka paikassa ja siirtymäajan päätyttyä vähintään 0,7.

Laki on työläs kirjoitettava

Hoitajamitoituksen nostaminen oli yksi SDP:n keskeisistä vaalilupauksista ja puolue vaati sitä kovaäänisesti edelliseltä hallitukselta. Kaikki eduskuntapuolueet olivat valmiita kirjoittamaan 0,7 mitoituksen lakiin – kokoomusta lukuunottamatta.

Esityksen laatiminen on kuitenkin osoittautunut työlääksi. Lakiin yritetään kirjoittaa selkeästi myös se, että hoitajat tekevät nimenomaan hoitotyötä eikä muita hoitamista tukevia tehtäviä.

Kaikkein vaativimmissa hoitopaikoissa hoitajia tarvitaan enemmän kuin 0,7 asiakasta kohden. Myös tästä niin sanotusta hoitoisuudesta on tehtävä kirjaus, jotta säädettävästä mitoituksesta ei tulisi samalla maksimimäärä.

Lisää aiheesta:

Analyysi: Hoitajamitoitus ei toteudu tällä hallituskaudella – rahoista puuttuu puolet ja niin puuttuu hoitajiakin

Mistä kaivetaan hoitajamitoituksen vaatimat yli 4 000 työntekijää, kun nytkin on vaikeaa? Kiuru houkuttelisi lähteneet takaisin