Lipputangosta varastettu Pride-lippu löytyi poltettuna Kouvolasta – "Näin osoitetaan, että sateenkaari-ihmiset eivät ole tervetulleita paikkakunnalle"

Kouvolan kaupunki osallistui Pride-tapahtumaan nostamalla salkoon sateenkaarilipun, joka varastettiin samana päivänä.

Sateenkaari-lippu varastettiin lippusalosta lauantaina iltapäivällä. Kuva: Juha Huhtala

Kouvolan lipputangosta kaupungintalon edustalta varastettu lippu on myös poltettu.

Kouvolan kaupunki osallistui viime lauantaina Pride-tapahtumaan nostamalla aamulla sateenkaarilipun kaupungintalon salkoon. Lippu vietiin samana iltapäivänä.

Kouvolan Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun) kaupungintalon edustalta löytyi sunnuntaina poltetun sateenkaarilipun rippeet.

Palveluneuvoja Minna Acarca Kouvolan kaupungilta kertoo Ylelle uskovansa, että poltettu lippu on sama, kuin kaupungintalon lipputangosta varastettu lippu. Kaupunki on tekemässä rikosilmoituksen lipun varastamisesta.

Lippuja varastettu myös muissa kaupungeissa

Valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö Seta tuomitsee sateenkaarilipun varastamisen ja polttamisen. Setan mukaan teot lietsovat vihaa sateenkaari-ihmisiä kohtaan ja vahvistavat vähemmistöön kuuluvien turvattomuuden tunnetta.

Suomessa järjestetään tänä vuonna noin parikymmentä Pride-tapahtumaa eri puolilla maata. Osaan tapahtumista on Setan mukaan kohdistunut ilkivaltaa, kun niistä on varastettu sateenkaarilippuja.

Pride-kulkue järjestettiin Kouvolassa lauantaina. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Sateenkaarilippuja on varastettu esimerkiksi Kokkolassa ja Oulussa (siirryt toiseen palveluun).

– Sateenkaarilippujen tärveleminen on vihaan perustuva ja loukkaava teko. Sillä osoitetaan konkreettisesti, että sateenkaari-ihmiset eivät ole tervetulleita paikkakunnalle, puheenjohtaja Sakris Kupila toteaa Setan tiedotteessa.

Pride-tapahtumien määrä on Setan mukaan kasvanut viime vuosina erityisesti pienillä paikkakunnilla, joissa ei ole säännöllistä sateenkaaritoimintaa.

Lippu ehti olla käytössä vain yhden kerran

Sateenkaarilippu oli nostettu Kouvolan kaupungintalon edustalla sijaitsevaan salkoon lauantaina aamulla kymmenen aikaan, ja se lähti varkaiden matkaan noin kello 16.10. Lipun oli tarkoitus liehua kaupungintalon edustalla iltakuuteen asti.

Valvontakameran kuvasta on paljastunut, että lipun vei kolme poikaa. Pride-tapahtumaan vartavasten tilattu lippu ehti olla käytössä vain yhden kerran.

Kouvola osallistui Pride-tapahtumaan tänä vuonna toista kertaa.