Latvian presidentti on Suomen kanssa samoilla linjoilla: EU:n arvoja on puolustettava

Latvian presidentti Egil Levits korosti Suomen-vierailunsa aikana tasapuolisuutta EU:n kurinpidossa ja puolustusasioissa

Latvia
Latvian presidentti Egil Levits ja Sauli Niinistö.
Latvian presidentti Egil Levits ja Sauli Niinistö tapasivat keskiviikkona ensimmäisen kerran.Karoliina Simoinen / Yle

Latvian presidentti Egil Levits korosti Suomen-vierailullaan, että EU:n rankaisumenettelyjä pitää voida soveltaa kaikkiin jäsenvaltioihin.

Suomi on ajanut linjaa, jossa EU:lta saatu rahoitus sidotaan oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamiseen. Levitsin mukaan on tärkeää, että unionin jäsenvaltioita kohdellaan tasa-arvoisesti.

– Tällaisen mekanismin pitäisi olla sovellettavissa kaikkiin jäsenmaihin, riippumatta siitä, saavatko ne rahaa EU:lta vai maksavatko sinne, Levits sanoi lehdistötilaisuudessa.

Suomessa keskiviikkona vierailleen Levitsin mukaan oikeusvaltioperiaate on unionille on elintärkeä. Hänen mukaansa periaatteen rikkominen vaikuttaa koko unionin toimintaan.

EU:n yhteiset arvot puhuttivat

Presidentti Sauli Niinistö kertoi presidenttien puhuneen tapaamisessaan unionin yhteisistä arvoista. Hän totesi Latvian presidentillä olevan asiasta paljon kokemusta.

Levits on toiminut pitkään tuomarina EU-tuomioistuimessa. Hänen mukaansa EU-tuomioistuin pitäisi ottaa mukaan tapauksissa, joissa oikeusvaltioperiaatetta rikotaan.

Presidentit korostivat myös maiden hyviä välejä ja sitä, että heidän oli vaikea löytää asioita, joista he olisivat eri mieltä.

Presidentit keskustelivat myös turvallisuudesta. Niinistön mukaan EU on ”heräämässä pitkästä unesta” turvallisuuden suhteen. Niinistö totesi Naton roolin olevan äärimmäisen tärkeä koko Euroopalle ja korosti myös samalla Venäjän kanssa käydyn vuoropuhelun merkitystä.

Levits sanoi, että Euroopan turvallisuuden vahvistamisen täytyisi hyödyttää kaikkia, ei vain osaa unionin jäsenmaista.

Asiantuntemusta metsäpalojen sammuttamisessa

Amazonian tilanteen osalta presidentit totesivat, että molemmista maista löytyy asiantuntemusta metsistä ja metsäpalojen sammuttamisesta.

Konkreettisia suunnitelmia Brasilian avustamisesta ei kuitenkaan tällä hetkellä ole.

Kyseessä on presidenttien ensimmäinen tapaaminen. Latvian edellinen presidentti Raimonds Vējonis teki työvierailun Suomeen vuonna 2016. Presidentti Niinistö vieraili edellisen kerran Latviassa marraskuussa 2018.

Lähteet: STT