1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sientenviljely

Susanna Järvinen löysi lähimetsästä koivuvinokkaan, vei sen kotiin ja innostui: ruokasienet kasvavat vaikka jäätelörasiassa ympäri vuoden

Sienien kotikasvattajilla on nettiryhmiä, joissa jaetaan vinkkejä ja onnistumisia. Verkosta voi tilata myös valmiita kasvatussettejä.

sientenviljely
Pahviymppejä pidetään rasiassa vaikkapa pimessä komerossa kahden viikon ajan, jolloin niihin alkaa kehittyä sienirihmastoa.
Pahviymppejä pidetään rasiassa vaikkapa pimessä komerossa kahden viikon ajan, jolloin niihin alkaa kehittyä sienirihmastoa.Ari Welling / Yle

Kaarinalainen Susanna Järvinen on kokenut sienestäjä, mutta vielä vasta-alkaja sienten kasvatuksessa. Ensimmäinen kokeilu koivuvinokkailla sujui hyvin ja nyt muovirasioissa on muhimassa useita alkuja, niin sanottuja pahviymppejä.

– Ainakin tähän mennessä sienivuosi on ollut huono. Löysin netistä sienten kotikasvatusryhmän (siirryt toiseen palveluun) ja päätin itsekin kokeilla.

Järvinen löysi lähimetsästä koivuvinokkaan, josta hän sai alun kasvattamiselle.

Susanna Järvisen poimima koivuvinokas luonnossa.
Susanna Järvisen poimima koivuvinokas luonnossa.Susanna Järvinen

Pahvista leikataan pieni palanen, joka desinfioidaan kuumalla vedellä. Sienestä leikataan pieniä siivuja, jotka ripotellaan pahvin päälle. Pahvi kierretään rullalle ja rullat laitetaan rasiaan.

Rasiaa kannattaa säilyttää vaikkapa pimeässä kaapissa, jotta niihin alkaa kehittyä sienirihmastoa.

– Netistä voi myös tietysti tilata valmiita kasvatussettejä, joissa tulee mukana ämpäri ja valmis rihmastopussi. Harrastuksen aloittaminen valmiista pakkauksesta on tietysti helpompaa, koska pahviymppien teko jää väliin.

Parin viikon muhimisen jälkeen alkaa sienten kasvatus

Kun pahviymppi on muhinut pari viikkoa, rikotaan se rasiaan ja laitetaan sekaan käytettyjä kahvinporoja tai olkipellettejä. Onnistunut ymppi tuoksuu hienoisesti makealle.

Parin viikon ikäisiin pahviymppeihin alkaa kehittyä sienirihmastoa.
Parin viikon ikäisiin pahviymppeihin alkaa kehittyä sienirihmastoa.Ari Welling / Yle

– Moni haluaa käyttää kahvinporoja, jotta saa ne kierrätettyä. Olkipelletit ovat hieman turvallisempia käyttää, koska astian homehtumisen vaara ei ole niin suuri.

Kahvinporoja käytettäessä pitää niitä lisätä muutaman päivän välein, sillä sienten valkoinen rihmasto syö poroja. Kun rasia on täynnä, se laitetaan jääkaappiin tai muuhun viileään paikkaan. Rasian pitää saada myös valoa, jotta sienet alkavat kasvaa.

– Kasvatuksen alkuvaihe voi tuntua tylsälle. Sitten kun sienet alkavat kasvaa, ne kasvavat todella nopeasti.

Koivuvinokkaat kasvavat vauhdilla. Kuvat on otettu peräkkäisinä päivinä.
Susanna Järvisen ensimmäinen kokeilu koivuvinokkaiden kanssa onnistui jäätelörasiassa. Koivuvinokkaat kasvavat vauhdilla. Kuvat on otettu peräkkäisinä päivinä.Susanna Järvinen

Koko prosessissa metsäsienten keräämisestä omien kasvatussienien poimiseen kuluu noin seitsemän viikkoa. Myytävissä kasvatusseteissä luvataan, että ne tuottavat valmiita sieniä noin kuukaudessa.

Sienistä ruokaa ja taidekuvia

Susanna Järvinen opiskelee kuvataidetta ja tekee sienistä myös taidekuvia. Osa sienistä menee ruuaksi.

– Sienistä saa hyviä kastikkeita ja piirakoita. Omia suosikkisieniäni ovat muun muassa kantarelli, herkkutatti, korvasieni ja hieman mausteinen sikurirousku.

Seuraavaksi Järvinen aikoo hankkia hieman isompia kasvatusastioita ja olkipellettejä. Harrastuksessa kiehtoo se, että talvellakin on mahdollista poimia tuoreita sieniä.

Vinokkaiden lisäksi kotona voi kasvattaa muun muassa siitake- ja herkkusieniä.
Vinokkaiden lisäksi kotona voi kasvattaa muun muassa siitake- ja herkkusieniä. Jos hyvin käy, sieniä saattaa poimimisen jälkeen nousta vielä lisää. Siihen päästäkseen kasvattajan on laitettava rasia muutamaksi viikoksi lepäämään niin, että aukoissa on hengittävät laastarit. Ari Welling / Yle

Sienten kotikasvatus on yleistymässä Suomessa. Järvinen uskoo, että tietoisuuden lisääntyessä harrastajia tulee yhä lisää.

– Laitoin kuvan kasvattamistani sienistä Suomen Sieniseuran sivuille ja pian kotikasvattajien Facebook-ryhmään tuli 300 uutta jäsenpyyntöä, naurahtaa Järvinen.

Lue lisää:

Metsissä pahin sienikato yli 30 vuoteen – ja siitä voi tulla kierre, sanoo tutkija

Kasvata oma ruokasienesi – "periaatteessa samanlaista kuin kukkien kasvatus"

Lue seuraavaksi