1. yle.fi
  2. Uutiset

Kolmelta maatilalta Kauhavalla on löytynyt salmonellaa

Etelä-Pohjanmaalla kolmelta maatilalta on löytynyt salmonellaa. Kaikki varmistuneet tartuntatilat sijaitsevat Kauhavalla.

eläintaudit
Jalasjärveläisen Luopajärven tilan lehmien laidunkausi alkoi tänään.
Salmonellaa on todettu kolmella kauhavalaistilalla. Kuvassa oleva lehmä ei ole salmonellatilalta.Pasi Takkunen / Yle

Etelä-Pohjanmaalta on löydetty salmonellaa kolmelta maito- ja lihakarjatilalta. Kaikki kolme tilaa sijaitsevat Kauhavalla.

Johtava hygieenikko Seppo Kangas kertoo, että koko maakunnassa salmonellaepäilyjä on kymmenkunta. Tartuntojen syy ei ole vielä tiedossa, mutta tauti on mahdollisesti siirtynyt tilalta toiselle eläinten siirtojen mukana.

Itse salmonella on voinut tulla tilalle lintujen, kuten naakkojen, tai muiden eläinten mukana esimerkiksi avonaisen rehusiilon kautta. Salmonella-bakteeri tarttuu ulosteiden välityksellä.

Salmonellatilat joutuvat mittavien desifiointien kohteeksi. Maito pastöroidaan, joten maitotilat voivat edelleen jatkaa maidon viemistä meijeriin. Sen sijaan eläintiloille ei voi tuoda eikä sieltä voi viedä pois eläimiä. Myös teuraaksi vietävien eläinten pitää olla salmonellasta puhtaita.

Tiloilta on otettu lisänäytteitä, jotka valmistuvat ensi viikolla. Ensimmäisenä salmonella-löydöistä kertoi Komiat-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi