Jemenin hallinnon joukot kertovat vallanneensa Adenin takaisin

Hallituksen joukkojen tärkein satamakaupunki oli separatistien hallussa noin kolme viikkoa.

Jemen
Kapinallistaistelija Adenissa.
Kapinallistaistelija Adenissa.Najeeb Almahboobi / EPA

Jemenin hallinnon joukot kertovat vyöryneensä Adenin kaupunkiin ja ottaneensa uudelleen haltuunsa läheisiä provinsseja. Hallinnon joukot ovat ajaneet Etelä-Jemenin separatisteja pois alueelta, jonka separatistit olivat ottaneet osittain haltuunsa aiemmin tässä kuussa.

Itsenäisyyttä tavoittelevat Etelä-Jemenin separatistit ottivat maan toiseksi suurimman kaupungin Adenin haltuunsa noin kolme viikkoa sitten.

Adenin satamakaupunki on toiminut hallinnon tukikohtana sen jälkeen, kun huthikapinalliset ottivat maan pohjoisosassa sijaitsevan pääkaupungin Sanaan hallintaansa vuonna 2014.

Separatistit ja hallinnon joukot ovat vuosia taistelleet huthikapinallisia vastaan rinta rinnan. Viime aikoina vanhat liittolaiset ovat kuitenkin ottaneet useaan otteeseen yhteen. Yhteenotot ovat nostaneet huolen siitä, että nälänhädän uhkaama Jemen voisi hajota täysin.

Hallinnon joukot varmistavat kaupunginosia

Kun separatistit ottivat Adenin haltuunsa, uskottiin ryhmälle uskollisen puolisotilaallisen ryhmittymän alkavan yrittää ottaa uusia strategisesti tärkeitä alueita hallintaansa. Jemenin hallinnon onnistui kuitenkin värvätä lisäjoukkoja maan pohjoisosista ja iskeä takaisin separatisteja vastaan.

- Kansallinen armeija ja turvajoukot ovat saavuttaneet nyt tilapäisen pääkaupungin ja alkaneet varmistaa kaupunginosia, Jemenin tiedusteluministeri Moammer al-Eryani kertoi Twitterissä keskiviikkona.

Lisäksi hallinnon joukot ovat ottaneet uudelleen haltuunsa Abyanin provinssin pääkaupungin Zinjibarin.

Aiemmin tällä viikolla hallinnon joukot ottivat separatisteilta uudelleen haltuunsa Shabwan provinssin.