Analyysi: Britannian parlamentin istuntokauden keskeyttäminen oli brexit-fanaatikkojen päiväuni – pääministeri Boris Johnson teki siitä totta

Britanniassa ei ole 74 vuoteen keskeytetty parlamentin toimintaa yhtä pitkäksi ajaksi kuin nyt, kirjoittaa Ylen toimittaja Pasi Myöhänen Lontoosta.

Boris Johnson
Pääministeri Boris Johnsonia esittävä mielenosoittaja
Pääministeri Boris Johnsonia esittävä mielenosoittaja pääministerin virka-asunnon lähellä keskiviikkona. Kyltissä lukee: lepää rauhassa, brittiläinen demokratia.Will Oliver / EPA

Pääministeri Boris Johnson ilmoitti keskiviikkona, että parlamentin toiminta keskeytetään viimeistään 12.9., ja se palaa tauolta vasta 14.10. Päätös tuli Britanniassa shokkina, vaikka pääministerin tiedettiin selvitelleen sen laillisia mahdollisuuksia. Brittidemokratian tradition vastaisena nähdyn toimen uskottiin olevan liian häikäilemätön veto jopa Johnsonille.

Nyt tiedetään, että Johnsonin lupaus toteuttaa brexit “keinolla millä hyvänsä” ei tarkoita vain sitä, että hän on valmis taloudellisesti tuhoisaan sopimuksettomaan EU-eroon. Se tarkoittaa myös sitä, että Johnson on valmis polkemaan Britannian demokraattisen perinteen jalkoihinsa.

Johnson väitti, että hallituksen vuosittaista ohjelmanjulistusta edeltävä keskeytys järjestetään, koska hallituksella on kiire päästä toimiin esimerkiksi työttömyyden kitkemiseksi ja poliisivoimien vahvistamiseksi.

Perustelu ei kuitenkaan kestä päivänvaloa. Yleensä kuningatar Elisabetin puheessaan lukemaa hallituksen vuosisuunnitelman julistusta edeltää muutaman päivän tauko. Nyt Britannian eduskunnan ovet ovat menossa kiinni liki viideksi viikoksi. Se on pisin keskeytys sitten vuoden 1945.

Johnsonin toimia on vaikea nähdä muuten kuin yrityksenä estää Britannian kansanedustuslaitoksen puuttuminen hänen brexit-suunnitelmiinsa, kun ottaa huomioon keskeytyksen pitkän keston ja ajankohdan juuri lokakuun 31. päivän EU-eropäivän alla.

Boris Johnsonin vastustajien kommentteja ei tarvinnut odottaa kauaa. Skotlannin kansallisuolueen johtaja Nicola Sturgeon kuvaili Johnsonin suunnitelmia “diktaattorin käytökseksi”. Parlamentin puhemies John Bercow sanoi, että kyseessä on “perustuslaillinen häväistys”.

Johnsonin oman konservatiivipuolueen kansanedustaja Dominic Grieve sanoi istuntokauden keskeyttämisen muistuttavan vallankaappausta ja pääministerin käyttäytyvän vallankumouksellisen tavoin.

Kovimman linjan EU-eromieliset riensivät kuitenkin Johnsonin tueksi. He katsovat, että jopa kansanedustuslaitoksen sulkeminen on perusteltua, jos vuoden 2016 kansanäänestyksen EU-erotahtoa ei saada muuten täytäntöön.

Britannian pääministeri Boris Johnson
Britannian pääministeri Boris Johnson.Neil Hall / EPA

Se, että Johnsonin linja ajaa maata kohti sopimuksetonta EU-eroa, ei intomielisiä brexitin kannattajia hetkauta – huolimatta siitä, että taloudellisesti haitallinen äkkibrexit on kaukana siitä EU-eron auvosta, jota erokampanja lupasi.

Kansanedustajien enemmistö on sopimuksetonta brexitiä vastaan. He pyrkivät nyt estämään sen lainsäädännöllisin keinon ennätysvauhtia ennen istuntokauden keskeyttämistä.

Onnistumisesta ei ole takeita.

Samalla ennenaikaisten vaalien todennäköisyys kasvaa entisestään. Osa konservatiivipuolueen kansanedustajista on valmis äänestämään Johnsonia vastaan epäluottamusäänestyksessä pysäyttääkseen sopimuksettoman brexitin.

Johnson saattaa jopa laskea ennenaikaisten vaalien varaan. Vaaleissa Johnson voisi esiintyä EU-jäsenyydestä äänestäneen kansan edustajana Britannian kansanedustuslaitosta vastaan. Se olisi populistinen veto, joka olisi kuin Boris Johnsonin sankarin, Winston Churchillin toisen maailmansodan aikaisten vastustajien pelikirjasta.

Britannian uuden pääministerin valmiutta röyhkeisiin tekoihin oman uran edistämiseksi ei kannata aliarvioida. Nyt Johnsonin ura on sidottu brexitin toteuttamiseen.

Lue lisää:

Pääministerin esityksestä Britannian parlamentin istuntokausi lyhenee selvästi – aika Brexitin käsittelyyn jää vähäiseksi

Britannian oppositiopuolueet yrittävät estää sopimuksettoman brexitin kaikin keinoin – Corbynilta pyyntö myös konservatiiveille

Analyysi: Boris Johnsonilla on häikäilemätön suunnitelma – Britannian pääministeri on valmis riskeeraamaan Pohjois-Irlannin rauhan ja syyttämään tilanteesta EU:ta