Hyppää sisältöön

"Suojaa, saniteettia ja sapuskaa" – Kajaanin vastaanottokeskus viettää 20-vuotisjuhlaa

Maahanmuuttajapalvelut ovat toimineet Kajaanissa jo kaksi vuosikymmentä.

Kajaanissa on ohjattu ja neuvottu maahanmuuttajia jo vuosikymmeniä. (Kuvituskuva) Kuva: Toni Määttä / Yle

Kajaanin perustettiin vastaanottokeskus vuonna 1999 ja pari vuotta sen jälkeen sinne saapuivat ensimmäiset kiintiöpakolaiset. Vaikka maailma on muuttunut ja maahanmuuttajapalveluiden toiminta kehittynyt, se tarjoaa vieläkin asiakkailleen peruspalveluja kuten alkuaikoinakin.

– Ihmisille tarjotaan suojaa, saniteettia ja sapuskaa, turvallisuus huomioiden. Luonnollisesti kotoutuminen ja suomalaiseen yhteiskuntaan integroituminen ovat muuttuneet yhteiskunnan muutoksen myötä, Kajaanin maahanmuuttajapalveluiden johtaja Jukka Piirainen kertoo.

Kajaanin 150 paikkaisesta vastaanottokeskuksesta noin 80 prosenttia on käytössä. Kiintiöpakolaisia kaupungissa on noin 200. Kaupungissa toimii myös ohjaus-ja neuvontapalvelut, jotka ovat ahkerassa käytössä.

– Jotkut asiakkaista tarvitsevat ohjauspalveluja lähes päivittäin, jotkut eivät juuri ollenkaan. Jokainen asiakas kuitenkin tavataan säännöllisin väliajoin, Piirainen sanoo.

Piirainen kertoo toiminnan kehittyneen ja kasvaneen vuosien aikana paljon. Suurin muutos nähtiin syksyllä 2015, kun turvapaikanhakijoita tuli Suomeen pienen ajan sisällä tuhansia.

– Tuolloin jouduttiin keskittymään puhtaasti perustoimintojen ylläpitämiseen.

Ohjaus- ja neuvontapalveluissa opastetaan suomalaisen kulttuuriin ja turvapaikkaprosessiin liittyvissä asioissa. Asiakkaita ohjataan ja neuvotaan tietenkin myös suomalaiseen yhteiskuntaan integroitumisessa.

Uutena juttuna maahanmuuttajapalveluissa luodaan ohjauspalveluja myös töiden tai opintojen, tai perheen takia Suomeen saapuneille ihmisille.

– Maahanmuuttajapalveluiden tulevaisuus näyttää hyvältä. Luonnollisesti tilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti, kuten nähtiin vuonna 2015, Piirainen sanoo.

Maahanmuuttajapalvelut juhlivat synttäreitään tänään avoimella yleisöluennolla, jossa Etnisten asioiden neuvottelukunnan pääsihteeri Peter Kariuki pitää luennon ajankohtaisista maahanmuuton asioista Suomessa ja Kainuussa. Lisäksi 19. syyskuuta pidetään avoimien ovien päivä, jolloin kuka tahansa pääsee tutustumaan ohjaus- ja neuvonta palveluiden tiloihin ja toimintaan.

Juttua täsmennetty 29.8.2019 kello 17.03 Jutussa luki aikaisemmin, että pari vuotta vastaanottokeskuksen perustamisen jälkeen kaupunkiin saapuivat ensimmäiset kiintiöpakolaiset. Lauseeseen täsmennetty, että ensimmäiset kiintiöpakolaiset saapuivat vastaanottokeskukseen pari vuotta sen perustamisen jälkeen.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

.
.