Tulli paljasti poikkeuksellisen veropetoksen – rahtialuksen kapteeni salakuljetti yli miljoona savuketta ja yli 1 200 litraa väkevää alkoholia

Epäilty on välttänyt valmiste- ja arvonlisäveroja yhteensä noin 230 000 euroa.

salakuljetus
Tullin kyltti Joensuun virastotalolla.
Aluksen kapteeni on edelleen vangittuna, ja asiakokonaisuuden syytteen nostamisen määräaika on ensi tiistaina.Ismo Pekkarinen / AOP

Tulli kertoo tiedotteessaan, että se on tutkinut poikkeuksellista veropetosta. Suomalaisen rahtialuksen virolaisen kapteenin epäillään tuoneen 48:lla eri kerralla Saksasta Suomeen savukkeita sekä alkoholia edelleen myytäväksi.

Tulli kertoo salakuljetuksessa hyödynnetyn laillista alustoimitusmenettelyä. Salakuljetukset ovat tapahtuneet vuosina 2013–2014.

Kaikkiaan vältettyjen valmiste- ja arvonlisäverojen määrä on yhteensä noin 230 000 euroa.

Savukemäärä on tullin mukaan ollut lähes 1,1 miljoona ja väkevää alkoholia yli 1 200 litraa.

Tullin esitutkinnassa on selvinnyt, että toimitusketjussa savukkeet ja alkoholi oli aina lastattu Saksassa epäillyn pakettiautoon, joka oli valmiiksi rahtialuksessa.

Aluksen saavuttua Suomeen epäilty rahtialuksen kapteeni oli ajanut pakettiauton ulos, toimittanut salakuljetetut savukkeet ja alkoholit edelleen myytäväksi ja palannut alukselle.

Liiketoiminnan harjoittamista

Verohallinto on katsonut savukkeiden ja alkoholin laittoman myynnin olleen Suomessa niin suurta, että sitä voidaan pitää liiketoiminnan harjoittamisena.

Tulli kertoo tiedotteessaan tutkineensa samaa veropetostapausta jo vuosina 2014–2015. Tuolloin epäiltyyn ei voitu kohdistaa esitutkintatoimenpiteitä, koska virolainen kapteeni irtisanoutui tehtävästään ja poistui Suomesta.

Vuonna 2017 epäilty vangittiin poissaolevana ja hänestä tehtiin eurooppalainen pidätysmääräys.

Kesäkuussa 2019 epäilty otettiin kiinni Virossa ja hänet luovutettiin virolaisen tuomioistuimen päätöksellä Suomeen vastaamaan törkeästä veropetoksesta.

Tullin esitutkinta on päättynyt ja aluksen kapteeni on edelleen vangittuna.

Tapaus on tällä hetkellä syyteharkinnassa, ja se käsitellään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Asiakokonaisuuden syytteen nostamisen määräaika on ensi tiistaina.